Ratingové agentury jako cedník, informace mizí ven

Tomáš Fránek
6. 12. 2011 14:39
Ratingové agentuře Standard & Poor's skandálně unikají informace
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku.
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku. | Foto: Reuters

Brusel -  Je tu další důkaz toho, že ratingové agentury, jejichž hodnocení se stalo modlou pro investory a analytiky, se svou důvěryhodností příliš chlubit nemohou.

Agentuře Standard & Poor's, která hrozí snížením ratingu patnácti zemím eurozóny včetně Německa a Francie, totiž informace o krocích firmy unikly o hodiny dříve, než je oficiálně zveřejnila samotná společnost.

A není to zdaleka první případ, kdy k podobnému úniku, na kterém mohou lidé s dobrými informacemi rychle vydělat, došlo.

Třetí únik za půl roku

U agentury Standard & Poor's jde už o třetí závažný únik informací.

Zprávy o hrozbě snížení ratingu pro evropské země se objevily od nejmenovaného zdroje v deníku Financial Times.

Akcie ve Spojených státech pak zamířily okamžitě dolů a odepsaly velkou část zisků, které do té doby měly. Dow Jonesův index tak zisk kolem 1,6 procenta, který měl ještě v první polovině obchodování, omezil jen asi na 0,3 procenta. Ropa dokonce oslabila. Evropská měna včera večer oslabila pod hranici 1,34 dolaru za euro.

 

"Takové úniky nejsou přijatelné ani v dobách, kdy jsou klidné trhy. V době dluhové krize jsou takové úniky informací nepřijatelné," uvedl ve svém komentáři deník Financial Times Deutschland. "Ratingová agentura musí rychle vysvětlit, jak je možné, že informace unikly v předstihu," dodal list v redakčním komentáři.

Dluhy Ameriky jsou větší

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že hrozba snížením ratingu je vlastní zodpovědností agentury. Šéf frakce CDU Michael Fuchs verdikt agentury ostře kritizoval a připomněl, že agentury jsou přísnější na Evropu než na Spojené státy. "Dluh Spojených států je větší než celé eurozóny dohromady," uvedl.

Radikálnější postoj vůči ratingové agentuře zaujal člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Christian Noyer. Podle něho je otázkou, zda agentura svým postojem k dluhové krizi v eurozóně tak trochu nepřispívá. Metody, které S&P využívá při hodnocení úvěrové spolehlivosti vlád, jsou v čím dál větší míře politickým nástrojem. Francii prý nebude nikdo vyzývat, aby podpořila svůj bankovní systém.

"(Ratingové) agentury byly v roce 2008 jedním z motorů krize. Stávají se motorem i za současné krize? To je ta správná otázka, o které bychom teď všichni měli přemýšlet," řekl Noyer na konferenci o financování podniků. Noyer je zároveň šéfem francouzské centrální banky.

Informace o ratingovém hodnocení agentuře Standard & Poor's přitom unikly už ve dvou případech.

 

Poprvé když v srpnu oznamovala snížení úvěrového ratingu Spojených států. Informace o možném snížení ratingu USA se totiž také dostaly mezi obchodníky dříve, než je agentura oficiálně potvrdila.

Americká komise pro cenné papíry tak vyšetřuje, kdo všechno mohl dostat dřív informace o možném snížení ratingu a vydělat na tom.

A v listopadu z oznámení zpřístupněného na internetu některým předplatitelům vyplynulo, že agentura snížila úvěrový rating Francie z nejvyšší hodnoty AAA.

Agentura později uvedla, že zpráva vyšla technickým nedopatřením.

 

Právě se děje

Další zprávy