Rating České spořitelny je v ohrožení, matka má potíže

Ekonomika Ekonomika, Karel Toman
8. 12. 2011 21:50
Rakouská Erste Group potřebuje do půl roku navýšit kapitál o tři čtvrtě miliardy eur
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Úvěrové hodnocení České spořitelny je v ohrožení. Může za to výsledek zátěžových testů, které dnes zveřejnil Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA).

Matka České spořitelny, rakouská Erste Group, totiž potřebuje k 30. červnu 2012 navýšit kapitál o 743 milionů eur.

Ratingová agentura Standard & Poor's na to reagovala zařazením známky A skupiny Erste Group do režimu pozorování s jeho možným snížením. Stejný krok postihl rating "A/A-1" České spořitelny, napsal server Patria online.

Klesl i rating ČSOB Pojišťovny

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes na základě svých nových pravidel revidovala hodnocení řady evropských finančních institucí. Snížila rovněž rating ČSOB Pojišťovny, a to o jeden stupeň na BBB+. Zohlednila tak zhoršení ratingu její mateřské belgické skupiny KBC.

Zprávy přicházejí ani ne týden poté, co v pátek 2. prosince ratingová agentura Moody's snížila výhled hodnocení českého bankovního systému ze "stabilní" na "negativní", hlavně kvůli ekonomickému zpomalování v Evropě a rostoucímu tlaku na kvalitu aktiv a ziskovost.

Druhá z rakouských bank testovaných EBA, Raiffeisen Group, oznámila potřebu doplnit kapitál o 2,1 miliardy eur. To je o 400 milionů méně proti odhadům.

Francouzská Societe Generale, mateřská skupina tuzemské Komerční banky, potřebuje doplnit kapitál také o 2,1 miliardy eur, ukázaly testy EBA. Banka ale vzápětí dodala, že do počátku prosince omezila potřebu doplnit kapitál o 360 milionů eur na zhruba 1,7 miliardy eur.

Matka ČSOB dodatečný kapitál nepotřebuje

Matka naší ČSOB, belgická banka KBC naproti tomu uvedla, že požadovanou kapitálovou přiměřenost 9 % už splňuje a kapitál navyšovat nemusí.

Navýšení kapitálu k dosažení kapitálové přiměřenosti na požadovanou úroveň 9 % do poloviny roku 2012 bank vyžadují politici, aby se tak finanční domy připravily na ztráty, které utrpí řízeným bankrotem Řecka.

Celkem potřebují evropské banky doplnit 114,7 miliardy eur nového kapitálu. To je o osm miliard eur víc, než EBA odhadovala v říjnu. Pro trhy je to ale jinak podle agentury Bloomberg dobrá zpráva, protože očekávaly, že celková suma může být až dvojnásobná.

Německé banky potřebují celkem 13,1 miliardy eur a italské 15,4 miliardy eur.

Agentura Standard & Poor's v dnešních zprávách uvedla, že přehodnotila ratingy například bankám v Německu, Rakousku či Británii. Řada finančních institucí byla zařazena do režimu pozorování s negativním výhledem, včetně rakouské Erste Group Bank a České spořitelny.

Zátěžové testy České národní banky ale opakovaně potvrzují, že kapitálové polštáře českých bank jsou mnohem větší, než vyžadují pravidla a že jsou na horší časy dobře připraveny.

 

Právě se děje

Další zprávy