Rating ČEKIA: Pětině firem v Česku hrozí do roka krach

Karel Toman
8. 6. 2010 17:50
Pád hrozí 21 % firem, změrila agentura, která uhodla krach tří společností
Makléř na burze v indickém Mumbaji
Makléř na burze v indickém Mumbaji | Foto: Reuters

Praha - Každé páté firmě v Česku hrozí do roka krach. Vyplývá to z hodnocení databáze Česká kapitálové informační společnosti, zkráceně ČEKIA za roky 2006 až 2009.

K hodnocení ekonomické kondice firem sgentura používá svůj ratingový model ČEKIA Stability Rating, který má stejné hodnotící známky, jakými hodnotí ekonomické zdraví firem a států velké ratingové agentury. Známky AAA až A jsou "vynikající", BBB až B "dobré", a CCC až C "rizikové". Známka D pak znamená "úpadek" neboli krach.

S pravděpodobností na 90,34 % ČEKIA svým hodnocením v minulosti předpověděla mimo jiné úpadek firem ZIF Hodonín, OBCHOD.CZ a MORAVOLESK, které pak skutečně zbankrotovaly.  "Zahrnutím makro kompomenty do ČEKIA Stability Ratingu jsme byli schopni úpadek téměř jistě předpovědět," dodala ředitelka ČEKIA Alena Seoud.

Posun do rizikové zóny

Hodnocené období 2006 až 2009 pokrývá čas před a po nástupu globální hospodářské krize a došlo v něm k výraznému posunu směrem od vynikajících a dobrých známek směrem ke známkám rizikovým.

V roce 2006 mělo známku "vynikající"  58,5 % společností, vloni to už jich byla méně než čtvrtina. "Dobrých" firem bylo v roce 2006 35,6 %, v roce 2009 jich ale přibylo na 54,2 %.

"Alarmující je výrazné zvýšení podílu ,rizikových' firem s ratingem C z 5,9 % v roce 2006 na 21,4 % v roce 2009. To znamená, že každá pátá společnost podnikající v ČR je ohrožena krachem," upozornila analytička ČEKIA Petra Štěpánová.

Metodika ratingového modelu ČEKIA je v souladu s mezinárodními pravidly Basel II pro měření a řízení kapitálových rizik. Do hodnocení firem ČEKIA započítává jak její individuální podmínky, tak také tak zvanou makroekonomickou komponentu, která zohledňuje výkyvy v hospodářském cyklu.

 

Právě se děje

Další zprávy