Radnice ušetřily statisíce na dávkách. Vyplácí poukázky

Tomáš Fránek
18. 3. 2008 19:40
S poukázkami na jídlo či oblečení se i obchoduje
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Snížit výplatu sociálních dávek ve městě o více než deset procent? Dokázaly to ty radnice v Česku, které vydávají poukázky na jídlo, hygienické potřeby a oblečení.

Do pilotního projektu je zapojeno třicet obcí a měst - například radnice Prahy 2, 6 a 12 nebo radnice v Kladně, Českém Těšíně a Svitavech.

Jenže i když radnicím klesl počet žadatelů o sociální dávky, vyvstal před nimi jiný problém. Úředníci nyní monitorují případy, kdy sociálně potřební kupóny prodávají, často za mnohem nižší cenu, než za jakou si mohou koupit zboží.

Místo alkoholu a cigaret

Poukázky mají zabránit zneužívání peněz od státu. Měli by je dostávat především lidé, o nichž úředníci vědí, že si za podporu od státu kupují alkohol a cigarety. Některé obce poukázky dávají všem lidem, kteří žijí dlouhodobě ze sociálních dávek a neprojevují zájem o změnu své situace.

Podle stínového ministra práce za ČSSD Zdeňka Škromacha jde o "sociální rasismus". Města i ministerstvo si ale projekt chválí.

"Systém vydávání sociálních dávek ve formě poukázek ušetřil statisíce korun," uvedla Marie Kudlová z Ministerstva práce a sociálních věcí. Počet žadatelů o dávky poklesl díky poukázkám asi o 12 procent.

Ministerstvo je podle Kudlové projektu nakloněno, jeho další osud v současné podobě je však v rukou obcí a měst. "Pilotní projekty se uskutečňují v jednotlivých obcích a záleží na nich, ministerstvo to neorganizuje, ale podporuje," řekla Kudlová.

V prosinci 2007 bylo vyplaceno 1695 příspěvků na živobytí ve formě poukázek. Samotné obce si vytiskly 198 poukázek, ve spolupráci s firmou se vydalo 1497 poukázek.

Příspěvek na živobytí činil byl v prosinci průměrně 2935 korun, přičemž průměrná výše dávky vyplacené poukázkou byla 1636 korun (tedy 55,7 procenta). I když člověk dostává dávku ve formě poukázky, musí mu úřad vyplatit alespoň 10 procent dávky v penězích.

Obchody za sedm stovek

Obce si systém pochvalují i přesto, že někteří lidé se snaží s poukázkami obchodovat. Například v Semilech se setkali s tím, že lidé poukázky prodávali asi za sedmdesát procent jejich hodnoty.

Část lidí se také z města poté, co místo peněz dostali kupony, raději odstěhovala.

V novele zákona o pomoci v hmotné nouzi ministerstvo navrhuje, aby byla částečná výplata poukázkami povinná pro dávku mimořádné okamžité pomoci přiznané z důvodu vážné újmy na zdraví.

Ministerstvo uvažuje i o rozšíření poukázkového systému pro výplatu příspěvků na péči, které loni zavedl zákon o sociálních službách.

 

Právě se děje

Další zprávy