Průzkum: Krize už zasáhla pětinu obyvatel Česka

Petr Kučera Petr Kučera, pek
21. 3. 2009 13:43
Lidé šetří na oděvech, obuvi, restauracích, klubech i potravinách
Foto: Factum Invenio

Současná ekonomická krize už prý zasáhla pětinu obyvatel České republiky. Další více než polovina lidí očekává její dopad v blízké budoucnosti. Necelá čtvrtina lidí si obavy z krize nepřipouští. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Factum Invenio, která se na začátku letošního března ptala reprezentativního vzorku necelé tisícovky obyvatel starších 15 let.

Životní úroveň se kvůli krizi údajně snížila zatím sedmi procentům české populace, dalších 53 procent se toho obává. Strach o udržení životní úrovně roste se snižujícím se příjmem domácnosti a úrovní dosaženého vzdělání.

"Projevy krize častěji pocítili lidé s nižšími příjmy," říká Jana Zíková ze společnosti Factum Invenio. Krize prý zasáhla téměř třetinu domácností s hrubým měsíčním příjmem do 15 tisíc korun a přes čtvrtinu domácností z příjmové kategorie 15 až 25 tisíc korun.

Své výdaje už omezilo 31 procent domácností, dalších 29 procent to plánuje. Častěji se musely uskrovnit domácnosti s příjmy do 25 tisíc korun a lidé starší 60 let. Lidé omezili hlavně výdaje za oděvy, obuv, za návštěvy restaurací, kaváren či klubů a také výdaje za potraviny. Domácnosti zvažují také omezení výdajů za dovolenou, telekomunikační služby a internet.

Dvě pětiny domácností se obávají, že nebudou schopny spořit a investovat tolik, jako byly doposud zvyklé a téměř shodné procento lidí má strach ze ztráty současných úspor. Přibližně třetina domácností se obává snížení mzdy, ztráty zaměstnání, neschopnosti platit pravidelné platby za energie a výdaje za léky a zdravotní péči.


 

Právě se děje

Další zprávy