Průzkum: Česko je v IT na špici postkomunistických zemí

Karel Toman
17. 9. 2009 21:00
Ve světě je Česko v IT sektoru v první třicítce, v bývalém východním bloku druhé
Asiana i Student Agency inzerují ve svých autobusech wi-fi po cestě zdarma. Praktický test ale ukázal, že ne vždy je funkční a spolehlivé.
Asiana i Student Agency inzerují ve svých autobusech wi-fi po cestě zdarma. Praktický test ale ukázal, že ne vždy je funkční a spolehlivé. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česko je na špici zemí bývalého východního bloku v oboru informačních technologií (IT).

V celosvětovém žebříčku konkurenceschopnosti v oboru obsadilo 26. příčku. Mezi postkomunistickými zeměmi dokonce oproti loňsku poskočilo ze čtvrtého místa na druhé, hned za pobaltské Estonsko.

Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti Economist Intelligence Unit. Pro Českou ekonomiku je to dobrá zpráva.

"Technologický sektor totiž může být významným hospodářským tahounem a zajistit dlouhodobý ekonomický růst," píše ve zprávě k výsledkům organizace Business Software Alliance (BSA), která průzkum sponzorovala. "Doporučujeme proto vládám podporovat informační technologie a inovace," dodává.

IT, naděje české ekonomiky

Česká republika získala v hodnocení 47 bodů ze sta možných. Nejvyšší konkurenceschopnosti má IT odvětví ve Spojených státech, následují Finsko, Švédsko a Kanada.

Výzkum tak mimoděk připomněl doporučení ze závěrečné zprávy vládního protikrizového týmu NERV. Podle ní se má Česko (podobně jako Finsko v 90. letech) smířit s tím, že staré zdroje jeho ekonomiky pomalu končí.

Nový zdroj prosperity má Česko podle NERVu hledat ve znalostní ekonomice - v oborech s vyšší přidanou hodnotou, jako je právě IT sektor.

Česko má v tomto ohledu na čem stavět.

"Loňská analýza společnosti International Data Corporation (IDC) odhaduje, že tuzemské IT odvětví v letech 2008-2011 vytvoří 89 tisíc pracovních míst, díky výdajům za IT přiteče do ekonomiky 100 miliard korun a stát na daních vybere 75 miliard korun," řekl mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Nástupní plat v oboru? Přes třicet tisíc

IT navíc patří v Česku k nejlépe placeným oborům. Brněnská Masarykova univerzita dnes zveřejnila zprávu, podle níž mají absolventi tamní Fakulty informatiky nejvyšší nástupní platy během celého sledovaného období od roku 2006. Letos je to něco přes třicet tisíc hrubého.

Zároveň se ale ukazuje, že je co zlepšovat. Zatímco si Česko v průzkumu Economist Intelligence Unit vedlo dobře v kolonkách obchodního a právního prostředí, infrastruktury a rozvoje IT odvětví, zaostávalo naopak v oblasti výzkumu a vývoje i lidského kapitálu.

Právě to jsou oblasti, kde podle BSA může stát sehrát aktivní roli. Celá studie je ostatně podle organizace návodem pro vlády, v kterých oblastech by měly IT sektor podpořit.

 

Právě se děje

Další zprávy