Průmysl v Česku má více zakázek, přesto propouští

ČTK ČTK
1. 3. 2013 10:13
Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v únoru zlepšily. Index nákupních manažerů stoupl
Foto: Zetor

Praha - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v únoru zlepšily. Index nákupních manažerů (PMI) stoupl na 49,9 bodu z lednových 48,3 bodu.

Index tak stoupl na nejvyšší úroveň od loňského března, oznámila společnost Markit Economics. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, je pod hranicí 50 bodů již 11 měsíců.

"Podobně jako v lednu bylo i v únoru zlepšení všeobecné a založené na růstu indexů výroby, nových zakázek a zaměstnanosti. Nové zakázky stouply nad hranici 50 bodů; nové exportní zakázky mírně oslabily," uvedla ekonomka pro střední & východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Co je zpracovatelský průmysl?

Průmyslové odvětví, které významně ovlivňuje úroveň celého hospodářství, protože se podílí nejvyšší měrou na výrobě kapitálových statků. Zpracovatelský průmysl zpracovává suroviny ze zemědělství a těžebního průmyslu. Do tohoto odvětví řadíme průmysl hutnický, strojírenský, chemický, dřevařský, textilní a další.

Zdroj: wikipedia.org

Únorové hodnoty PMI podle ní podporují předpověď, že roční růst HDP se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 stabilizoval. "Pro rok 2013 předpovídáme růst 0,5 procenta HDP," dodala.

Hlavním důvodem stabilizace výrobního sektoru byl nárůst objemu nových zakázek. K tomu došlo po deseti měsících poklesu, což je druhé nejdelší takovéto období v dějinách průzkumu.

Nárůst nových zakázek v únoru ovšem nestačil k dosažení celkového nárůstu výroby, přičemž na objemu výroby se oproti lednu mnoho nezměnilo.

Vzhledem k nejistému výhledu do budoucna čeští výrobci podle průzkumu dále propouštěli a snižovali nákupní aktivitu.

 

Právě se děje

Další zprávy