Průmysl má ´našlápnuto´ na rekordní rok

Dušan Klimeš
15. 1. 2007 11:45
Praha - Loňský rok by pro český průmysl mohl znamenat nejlepší výsledek za posledních deset let.

Největší zásluhu na tom má automobilová výroba a výroba elektrických a optických přístrojů.

"Česká republika dále posiluje svoji pozici jedné z průmyslových dílen současné Evropy," myslí si Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

V listopadu rostl průmysl velmi solidním tempem 7,6 procenta ve srovnání s listopadem loňského roku. Přesto to byl o pět procent horší výsledek než o měsíc předtím.

"Výsledek to je dobrý, i když trh vesměs očekával o půl procenta vyšší číslo," říká Vladimír Pikora z firmy Next Finance.

"Spolu s výsledky průmyslu za předchozích deset měsíců je možné soudit, že celoroční růst průmyslu v roce 2006 překonal námi prognózovaných deset procent," dodává Mertlík.

Druhá největší americká automobilka Ford oznámila, že za třetí čtvrtletí prodělala 5,8 miliardy dolarů. Na vině je nezájem o její velká auta a enormní náklady na restrukturalizaci firmy.
Druhá největší americká automobilka Ford oznámila, že za třetí čtvrtletí prodělala 5,8 miliardy dolarů. Na vině je nezájem o její velká auta a enormní náklady na restrukturalizaci firmy. | Foto: Reuters

Tím by čeští průmyslníci překonali i úspěšný rok 2004, kdy jejich sektor posílil o 9,6 procenta.

Země čtyř kol

Auta vyráběná v Česku "zachraňují" nejen samotný průmysl, ale táhnou nahoru i export, který na nich začíná být víceméně závislý.

Automobilový obor v listopadu dokázal meziročně posílit o více než šestnáct procent a stal se opět "skokanem měsíce".

Naopak překvapivým poklesem o 5,4 procenta skončila výroba chemikálií a léčiv, která dříve rostla sice pomalým, ale stabilním tempem.

Světlá budoucnost s otazníkem

Výsledky měsíce listopadu dávají tušit, že průmyslu by se mohlo dařit i nadále.

Foto: Reuters

"Vzhledem k tomu, že nové zakázky průmyslu byly v listopadu meziročně vyšší o 14,6 procenta, lze očekávat dobrou konjunkturu a prosperitu převážné většiny průmyslových oborů i do dalšího období," předpovídá Mertlík.

Vladimír Pikora ale dodává, že to nebude tak vysoké číslo jako loni.

"V roce 2006 se plně projevil nájezd automobilky TPCA u Kolína. Pro letošek tak vytváří velmi vysokou základnu a růst tak v procentním vyjádření zřejmě zpomalí. Navíc očekáváme jemný útlum celé ekonomiky."

Podle něj průmysl poroste asi o osm procent.

 

Právě se děje

Další zprávy