Protikorupční fond posílá policii na ministra Drábka

Tomáš Fránek
27. 2. 2012 22:06
Důvodem je výběr nového systému na výplatu sociálních dávek
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výběr nového systému na výplatu sociálních dávek, který od začátku ledna nefunguje tak, jak by měl, bude prověřovat policie.

Nadační fond proti korupci totiž kvůli tomu, že firmy dodávající nový systém nebyly vybrány ve výběrovém řízení, podal trestní oznámení na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku a na neznámé pachatele.

Důvodem je podezření ze spáchání trestného činu - konkrétně porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití informace a postavení v obchodním styku, přijetí úplatku a dalších.

Výběr firem už také šetří Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A kvůli problémům se zabezpečením osobních údajů prověřuje nový systém také Úřad na ochranu osobních údajů.

Zbytečná investice

Podle protikorupčního fondu se na ministerstvu práce a sociálních věcí nehospodárně, netransparentně a s podezřením na korupci vytvářejí nové informační systémy, přestože by bylo ekonomičtější upravit systémy stávající, které jsou plně funkční.

Zbytečně a s vynaložením vysokých nákladů se prý mění dobře fungující aplikační software, a tím se zcela znehodnocuje investice státu do vývoje v období předchozích osmnácti let.

"Je velmi podezřelé, že se na dodavatele těchto systémů nevypsalo veřejné výběrové řízení, a nakonec se vybraly společnosti blízké ministru Drábkovi a jeho náměstkovi Šiškovi," říká předseda správní rady fondu Karel Janeček.

Ministerstvo zadalo zakázku na základě smlouvy, kterou před čtyřmi lety podepsalo ministerstvo vnitra s firmou Fujitsu. Jenže ta je uzavřena na dodávku licencí k programů od Microsoftu a souvisejících služeb, ne na vývoj nových programů.

Nový software dodaly firmy, které nepatří mezi ty uvedené v rámcové smlouvě. S jinými subdodavateli by přitom muselo souhlasit ministerstvo vnitra. "Není nám známo, že by v textu prováděcí smlouvy nebo v jejích dodatcích byli definováni subdodavatelé," uvedl mluvčí resortu Pavel Novák.

Nevíme, to dodavatel

Ministr Drábek přitom ještě v lednu tvrdil, že firmy byly vybrány na základě standardního výběrového řízení.

Pak ale ministerstvo uvedlo, že se o výběr firem nestaralo, vše je věcí společnosti Fujitsu. "Způsob, jakým byli vybráni subdodavatelé našeho dodavatele, je jeho interní záležitostí a my nejsme oprávněni tyto jejich interní záležitosti komentovat," uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Ministerstvo sice část smluv na dodávku systému zveřejnilo, údaje ale nejsou kompletní. Předminulý týden zástupci ministerstva uvedli, že požádali Fujitsu o souhlas se zveřejněním všech informací o výběru firem včetně údajů o majetkovém propojení, to se ale zatím nestalo.

 

Právě se děje

Další zprávy