Prodej mobilů po osmi letech klesl. Ale jen málo

Ekonomika Ekonomika
23. 2. 2010 16:50
Letos už mají prodeje opět růst. Dokonce víc než deset procent.

Helsinky - Poprvé po osmi letech klesl vloni celosvětový prodej mobilních telefonů. Pokles činil 0,9 procenta, což se podle průzkumu agentury gartner událo kvůli hospodářské krizi. Přesto se vloni prodalo celkem 1,21 miliardy přístrojů.

 "Na konci roku se již ale situace zlepšila. Poslední čtvrtletí tedy přineslo nárůst prodeje o 8,3 procenta a trh s mobilním zařízením uzavřel rok ve velmi pozitivním duchu," uvedla Carolina Milanesiová, ředitelka průzkumu v Gartneru.

Podle ní se o růst postaraly zejména chytré telefony s operačním systémem a také nejlevnější modely na opačném konci nabídky.

Na globálním trhu s mobily se vloni ledaccos změnilo. Například celkový podíl pěti největších výrobců na trhu se snížil o čtyři procentní body, když klesl ze 79,7 procenta za rok 2008 na loňských 75,3 procenta. Také operační systém iPhone OS firmy Apple se dostal před konkurenční Microsoft Windows Mobile.

Letos už prodeje porostou

Agentura odhaduje, že se světový prodej mobilů v letošním roce zvýší o 11 až 13 procent. "V letošním roce by měly prodej podpořit lepší ekonomické podmínky společně s nabídkou levných chytrých telefonů," uvedla analytička Carolina Milanesiová z firmy Gartner.

Prodej chytrých telefonů, které se dají pořídit již v cenách od sta dolarů, by se měl letos zvýšit téměř o padesát procent.

 

Právě se děje

Další zprávy