Prodej aut v Číně překonal USA a dál letí strmě vzhůru

Karel Toman
10. 7. 2009 7:05
Naděje pro světové automobilky, prodeje vzrostly o 48 %

Peking - V Číně se v červnu prodalo o 48 % více aut než před rokem ve stejném měsíci. Můžou za to z velké části protikrizová opatření čínské vlády. Na základě dat meziročního srovnání od Čínské asociace výrobců automobilů to dnes uvedla stanice BBC.

Celkem se minulý měsíc se v Číně prodalo 872 900 aut. To je největší nárůst od února 2006.

Zájem o auta v Říši středu přitom už v prosinci předstihl prodeje v USA. Tento trend podle asociace pokračoval: oproti červnovým bezmála 873 tisícům vozů prodaných v červnu v Číně se ve Spojených státech za stejný měsíc prodalo necelých 860 tisíc aut.

Prodej výrazně vzrostl hlavně díky vládnímu snížení prodejní daně na automobily a podpoře trhu s ojetinami. A také díky ekonomickému růstu, který navzdory globální recesi dosáhl v Číně v prvním kvartálu letošního roku 6,1 procenta.

Naděje pro světové automobilky

Světoví automobiloví výrobci se teď proto zaměřují na Čínu jako na klíčový rostoucí trh. Například General Motors nedávno oznámil, že jeho prodej v Říši středu stoupl o procent, zatímco Ford hlásí nárůst o 14 procent.

Prohlédněte si, jak se čínská auta mění od nepovedených kopií ke zdařilým originálům:

"Bylo opravdu těžké pro náš automobilový průmysl, aby dosáhl takových hrdých výsledků tváří v tvář celkové beznaději mezinárodního automobilového průmyslu," citovala BBC asociaci, která dostala autorizaci ke zveřejnění dat od čínské vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy