Pro německé investory už Česko není jedničkou v regionu

ČTK ČTK
5. 6. 2013 14:51
Průzkum: Investory vyhání hlavně netransparentní zakázky a právní nejistota

Praha - Česká republika není z pohledu německých investorů poprvé za osm let jedničkou ve střední a východní Evropě. Na prvním místě ji vystřídalo Polsko.

Ukázal to společný průzkum Česko-německé obchodní a průmyslové komory a dalších patnácti německých zahraničních hospodářských komor v regionu.

"Zatímco ale Česko v mnohých oblastech, které jsou důležité pro investory, stojí na místě, jiné země v regionu ho začínají dohánět. To se týká především Polska a částečně i pobaltských států," uvedl výkonný člen představenstva Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernard Bauer.

Tuzemská infrastruktura podle něj zatím stále patří k nejlepším v regionu, chybějící investice ale tuto konkurenční výhodu oslabují.

Netransparentní zakázky a právní nejistota

Kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů, stejně jako akademické vzdělávání jsou v Česku stále na vysoké úrovni. Produktivita pracovních sil obdržela v celém regionu dobré hodnocení, většina zemí však dopadla lépe než ČR.

"Myslím si, že pro německé firmy bude zásadním kritériem pro to, kam v Evropě v budoucnu umístí své investice, jak se jednotlivé země vypořádají s hrozícím nedostatkem odborných pracovních sil a jak budou ochotny reformovat systém vzdělávání," dodává Bauer.

V otázkách právní jistoty, transparentnosti veřejných zakázek, byrokratické zátěže a flexibility trhu práce se zároveň ČR umístila až v poslední třetině hodnocených zemí.

Politická stabilita v Česku se také pohybuje spíše na dolním konci žebříčku, zatímco nejvyšší hodnocení sklidily v tomto ohledu Polsko a pobaltské státy.

Výhody stále ještě převažují

Objevily se však i dobré zprávy, například platební morálku a předvídatelnost hospodářské politiky v Česku hodnotily zúčastněné německé podniky jako dobrou a 84 procent z nich nelituje svého rozhodnutí investovat právě tady.

"Přednosti České republiky z pohledu investorů tedy stále ještě převažují nad problémy. Faktory jako geografická a kulturní blízkost, průmyslová tradice a pracovní síla však samy o sobě nebudou stačit k tomu, aby si Česko mohlo udržet regionální konkurenceschopnost," komentuje Bauer.

 

Právě se děje

Další zprávy