Přísnější regulace se rovná nižší HDP. Tvrdí bankéři

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 6. 2010 15:12
Největší negativa mají pocítit země eurozóny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha, Vídeň - Bankéři se stále hlasitěji bouří proti připravovaným opatřením vlád na zpřísnění regulace finančního sektoru ve světě. Argumentují tím, že se zpomalí růst HDP a navíc vzroste nezaměstnanost. 

 Podle studie zpracované Institutem mezinárodních financí (IIF) a Evropskou bankovní federací (EBF) z toho může vyplynout zráta až pěti milionů pracovních míst v eurozóně a zpomalení růstu HDP v této oblasti o 4,4 procentního bodu během následujících deseti let.

„Studie přitom vychází především z návrhů, které jsou známy již delší dobu a u kterých je možné provést kvantifikaci. Neuvažuje například pákový poměr a některé požadavky na likviditu. Kdyby je zahrnula, byly by dopady tvrdší," zdůraznil náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Studii zpracoval IIF, Evropská bankovní federace se intenzivně podílela na části pro eurozónu.

Největší dopad na eurozónu

Podle studie by byly dopady vládních regulačních opatření nejtvrdší v zemích, kde se platí eurem. V Evropě totiž banky financují 75% půjček soukromého sektoru, zatím co v USA jen čtvrtinu. Důsledkem by, dle závěrů studie, měl být pokles růstu bankovních úvěrů v eurozóně na 2%, zatímco v případě nezavedení regulace by byl více než o polovinu vyšší (3,3%). Zdražení
půjček studie v průměru odhaduje na 1,15 procentního bodu. Díky těmto faktorům by došlo ke zpomalení ekonomického růstu a snížení počtu zaměstnaných.

"Dopad na Českou republiku by byl nepochybný, a to jak prostřednictvím přímého vlivu na zdejší finanční ústavy, tak i zprostředkovaně. Oslabení ekonomického růstu v EU zbrzdí jak český export, tak i příliv investic. A pomalejší růst v našem regionu zase dále zhorší ekonomický růst celé Evropy," zdůraznil Jan Matoušek.

Ztráta skoro deset milionů pracovních míst

Celkově by opatření ve vyspělém světě podle studie IIF mohlo vést ke ztrátě 9,7 milionu pracovních míst, která by se v důsledku těchto reforem nevytvořila.

IIF potvrdila, že Dopady na ekonomiku mají být podle IIF nejtvrdší v eurozóně, kde má být růst HDP kvůli reformám do roku 2015 nižší o 0,9 procentního bodu ročně. V USA to bude méně o 0,5 bodu a v Japonsku o 0,4 bodu.

"IIF apeluje na účastníky nadcházejícího summitu G20 a světové regulační orgány, aby pečlivě zvážili obsah, načasování a kalibraci navrhovaných reforem bankovní regulace a měli přitom na mysli, že může jít o potenciální brzdu ekonomické aktivity," uvedl předseda IIF a šéf Deutsche Bank Josef Ackermann. "Zásadní je nalézt správnou rovnováhu a získat maximální přínos za minimum negativního dopadu," řekl na třídenním zasedání IIF ve Vídni jeden z ředitelů seskupení Peter Sands.

 

Právě se děje

Další zprávy