Přišli jste o řidičák? Pojišťovna vám zaplatí řidiče

Radek Šalanda
21. 6. 2007 22:00
Dvě firmy nabídly pojistku proti bodovému systému
Téměř po celé délce Střešovické ulice platí čtyřicítka. Magistrát Prahy vyzývá radnici Prahy 6, aby zvážil její opodstatněnost.
Téměř po celé délce Střešovické ulice platí čtyřicítka. Magistrát Prahy vyzývá radnici Prahy 6, aby zvážil její opodstatněnost. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Řidiči, kteří nasbírají 12 trestných bodů, nemusí přijít o možnost jezdit autem. Už dvě pojišťovny totiž přišly s novinkou - řidiči se u nich mohou pojistit proti situaci, kdy jim policie odebere řidičský průkaz.

Pojišťovna jim v takovém případě vyplatí až 30 tisíc korun měsíčně po dobu dvanácti měsíců, kdy budou čekat na zkoušky a vrácení průkazu. A z nich si mohou, například, klidně najmout řidiče.

Za pár dní to bude přesně rok, kdy začal v Česku bodový systém platit.

Motoristů, kteří nasbírali 12 bodů a přišli proto na rok o svůj řidičský průkaz, je asi 1300. Pokud by byli pojištěni, ztráta průkazu je nemusí tolik mrzet.

Co se dá pojistit

Na tuzemské trhu existují už dvě společnosti, které takto chtějí krýt špatné řidiče - Carlife a Slavia.

Jako první s možností se pojistit proti ztrátě řidičského oprávnění přišla na českém trhu společnost Carlife PMP, která je členem skupiny Lifeco Group, založené v roce 1999 investory z Velké Británie.

Bodový systém

PŘÍKLADY:

  • jízda pod vlivem alkoholu je oceněna šesti až sedmi body
  • překročení nejvyšší dovolené rychlosti stanovené zákonem nebo dopravní značkou o 40 km/h a více v obci nebo o 50 km/h a více mimo obec stojí řidiče pět bodů
  • Velmi častý prohřešek telefonování za jízdy je za tři body

Její pojištění s názvem Point Protect může uzavřít každý motorista, který má na svém kontě nejvýše pět bodů a současně má platný řidičský průkaz nejméně dva roky. Pokud tento řidič nasbírá 12 bodů a přijde na rok o řidičské oprávnění, získá pojistné plnění.

Po dobu 12 měsíců, kdy nemůže usednout za volant, bude měsíčně od pojišťovny dostávat 10, 20 nebo 30 tisíc korun podle toho, jakou variantu pojistky si zvolí.

Výše pojistného u pojištění Point Protect se odvíjí jednak od varianty a pak od toho, zda motorista v době uzavření smlouvy již má na svém kontě nějaké body. Minimální roční pojistné činí u "čistého" řidiče 2 499 korun, maximálně pět tisíc korun. U řidičů s již nasbíraným body roční pojistné činí pět, sedm nebo deset tisíc korun.

Podmínky pojištění Point Protect

Varianta                            Roční pojistné* Roční pojistné** Měsíční plnění
Mobilita 2 499 4 999 10 000
Komfort 3 499 6 999 20 000
Exclusive 4 999 9 999 30 000

Poznámka: všechny částky jsou v korunách, * roční pojistné pro řidiče bez bodů, ** roční pojistné pro řidiče s body

Zdroj: Carlife PMP

Výluky a omezení

Pojištění proti ztrátě řidičského oprávnění má četná omezení. Především pojišťovna netoleruje záměrně bezohledné a nebezpečné řízení například při řízení pod vlivem alkoholu. V okamžiku, kdy řidič spáchá přestupek, za který inkasuje čtyři a více bodů, pojistka přestává platit.

"Pojištění Point Protect nabízíme teprve necelé čtyři měsíce a již jsme uzavřeli desítky pojistek. Zatím ještě nemáme řidiče, který by již i přišel o svůj průkaz," říká Šárka Piková, vedoucí projektu Point Protect v pojišťovně Carlife.

Pojišťovna Slavia a Kryštof

O měsíc později (počátkem dubna) vstoupila na trh "špatných řidičů" se svou pojistkou také pojišťovna Slavia. Její produkt s příznačným názvem Kryštof je již rozmanitější. Proti svému konkurentovi pojišťovna pokrývá nejen riziko ztráty řidičského průkazu, ale také pojištění jednotlivých přestupků, za které řidič získá body (bod) a navíc i připojištění právních služeb.

Foto: CCS

Všechny tři rizika mohou řidiči ve svých pojistkách libovolně kombinovat a podle toho, co si zvolí, platí i pojistné. Kupříkladu jen samotné pojištění ztráty řidičského průkazu stojí motoristu buď 1 350 nebo 4 000 korun ročně.

V případě pojistné události pak řidič pobírá po dobu jednoho roku (co nemůže řídit) měsíčně buď tři tisíce korun (100 korun denně) nebo devět tisíc korun (300 korun denně).

Zvolí-li motorista také pojištění přestupků, tak získává plnění v každém případě, kdy spáchá delikt, za který dostane body. Pojistné plnění je výši udělené peněžní pokuty, avšak se spoluúčastí pojištěného ve výši dvou tisíc korun.

"Pojištění Kryštof variantu odevzdání řidičského oprávnění může uzavřít každý motorista, který má na svém kontě nejvýše šest bodů. Pojištění se přitom nevztahuje na přestupky projednané v blokovém řízení bez udělení bodů a přestupky spáchané ve stavu vylučujícím způsobilost, který si řidič přivodil požitím alkoholického nápoje, pokud zjištěný obsah alkoholu je nad 0,3 promile," upozorňuje Zuzana Řeřichová z Pojišťovny Slavia.

 

Právě se děje

Další zprávy