Přiškrtí krize úvěry pro města? V Hradci tvrdí, že ano

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, Dina Podzimková
21. 11. 2008 17:25
Příklad Hradce Králové vypadá varovně. Mají se zástupci měst čeho bát?
Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - Hrozí českým městům, že kvůli ekonomické krizi nedostanou úvěr na důležité projekty? Příklad Hradce Králové z tohoto týdne vypadá na první pohled varovně. Už na ten druhý se ale věci jeví jinak.

Primátor Hradce Králové Otakar Divíšek si postěžoval tisku, že město nemá peníze na stavbu koupaliště, protože mu žádná z českých bank nechce poskytnout úvěr. Finanční ústavy podle něj nemají zdroje a do podobné situace se dostala i jiná větší města.

Bankám se ale jeho slova nelíbí. "Komerční banka v žádném případě neodmítá financování měst a obcí. Naopak, v letošním roce participuje na nárůstu financování měst v souvislosti s uvolněním prostředků z fondů EU," sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí finančního ústavu Monika Klucová. Její slova potvrdili i její kolegové z dalších bank, konkrétně z České spořitelny a ČSOB.

Ani v dalších velkých městech nemají žádné podobné náznaky. "Rozhodně jsme se nesetkali s tím, že bychom si chtěli půjčit peníze a banka by byla proti. V současné době máme před podpisem úvěru na tři miliardy od Evropské investiční banky a žádné problémy jsme s tím nezaznamenali," uvádí ostravská mluvčí Andrea Vojkovská.

Foto: Aktuálně.cz
Blogeři o krizi: Zachránila by nás silnější Evropa?

Banky jsou opatrnější

V čem je tedy problém? Pravdu mají tak trošku obě strany. Jak připouští vedoucí finančního odboru českobudějovického magistrátu Bohuslav Bečvář, dá se očekávat, že banky budou tváří v tvář krizi přeci jen poněkud obezřetnější při půjčování peněz. "Máme před sebou jednání s bankou, žádáme o kontokorentní úvěr," uvádí. "Víme, že v současné atmosféře je situace přísnější. Banky důkladněji zkoumají bonitu svých klientů."

Jeho teoretickou domněnku již potvrdily nejen zkušenosti ze stotisícového východočeského města, ale podobné jsou i dojmy některých podnikatelů. "I když máme dobré ručení a nikdy v minulosti jsme neměli s bankou problém, teď po nás bankéři chtějí garance na odbyt určitého množství kusů," cituje jednoho z nich server Peněženka.cz.

Menší ochotu půjčovat potenciálně rizikovým klientům ostatně přiznávají i samotní představitelé bank. A do třetice - nepřímo ji potvrzuje i úpěnlivá snaha západních vlád přimět své finanční domy, aby se neuzavíraly do sebe a nepřestávaly lidem, podnikům i dalším subjektům půjčovat peníze.

A čím si problémy vysloužil právě Hradec Králové? Nejsou to ještě ani dva týdny, co se objevila zpráva, že Hradci Králové hrozí závažné problémy kvůli investicím do dluhopisů na Islandu. Mělo jít o ztrátu peněz určených na investice o celkovém objemu 74 milionů korun, tedy téměř šestinu hodnoty požadovaného úvěru.

 

Právě se děje

Další zprávy