Přichází podzim, Češi se chystají jezdit za památkami

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 9. 2010 9:35
S podzimem se obnovuje zájem o poznávací zájezdy, eurovíkendy i lázně.
Paříž je nejpopulárnější destinací poznávacích zájezdů.
Paříž je nejpopulárnější destinací poznávacích zájezdů. | Foto: Reuters

Brno - Konec letních prázdnin zdaleka neznamená pro Čechy konec cestování. Podle zkušeností cestovních kanceláří však s příchodem září přestávají mířit hromadně na mořská pobřeží, ale častěji se vydávají za památkami evropských zemí.

Nejklasičtějším způsobem, jak se s krásami Francie, Itálie, Německa, Švýcarska a Rakouska seznámit jsou i nadále autobusové zájezdy.

"Dlouhodobě největším hitem je zájezd do Paříže, pro rodiny s dětmi často rozšířený o výlet do EuroDisneylandu. I mezi ostatními poznávacími autobusovými zájezdy figuruje na prvních místech popularity Francie, především okruhy po Normandii, Bretani, Provance a Francouzské riviéře," popsal mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Oblíbený je víkend v Paříži

Od příchodu nízkonákladových leteckých společností na český trh neustále stoupá obliba takzvaných eurovíkendů - na prvním místě v oblíbenosti je opět Paříž, oblíbený je ale i Řím, Barcelona, Amsterdam, Londýn a Benátky.

Hlavní vlna zájmu o pobytové zájezdy u moře už sice opadla, i na podzim se ale Češi jedou rádi ohřát „do teplých krajin". Většinou pak volí některou s leteckých variant jako je Egypt, Tunisko nebo kanárské ostrovy.

"Do severní části středomoří, tedy Řecka, Itálie, Španělska a Turecka, se k moři jezdí ještě během září, ale později již ne, protože v říjnu je tam na koupání již zima," dodal Okamura.

Blíže jsou vinné sklípky nebo slovenské termály

V kurzu ale nejsou jen vzdálené destinace, v době vinobraní a oblíbeného burčáku se Češi stále častěji vydávají na výlety do vinařských oblastí, především na jižní Moravu, kde mohou návštěvu vinného sklepa spojit s návštěvou příhraničních rakouských lázní Laa an der Thaya s velkým aquaparkem s termálními prameny.

Podobně se těší oblibě výlety do slovenských termálních lázní a aquaparků. Ale i česká lázeňská města přicházejí se stále větší nabídkou wellness pobytů, které obvykle zaberou prodloužený víkend.

 

Právě se děje

Další zprávy