Osm nejúžasnějších jeskyní světa

Osm nejúžasnějších jeskyní světa
Jeskyně Škocjan / SLOVINSKO Slovinsko je domovem úchvatných jeskyní Škocjan. Největší kaňon světa skrytý hluboko pod zemí se nachází právě v tomto jeskynním systému. Tato neobvyklá formace je považována za přírodní fenomén stejně jako např. Grand Canyon nebo Galapágy.
Patagonské ledovcové jeskyně / ARGENTINA Na nejvzdálenějším jižním cípu Argentiny se nachází Patagonie, která je domovem Národního ledovcového parku, ve kterém můžeme najít ty nejpůsobivější ledovcové útvary. Mezi nejzajímavější ledovcové útvary patří ledovcové jeskyně, které byly vytvořeny tekoucí vodou uvnitř nebo na povrchu ledovce. Podobné jeskyně můžeme také  nalézt na Islandu, v Norsku, na Aljašce nebo na Novém Zélandu.
Lehamanovy jeskyně, Nevada / USA Další významnou raritou jsou vápencové formace vytvořené v Lehmanových jeskyních. Tyto jeskynní komory jednoznačně patří k nejúžasnějším na světě. Nacházejí se v národním parku Great Basin v Nevadě, USA. Jeskyně získaly své jméno po svém objeviteli Absalomu Lehmanovi, který je v roce 1885 objevil.
Jeskyně Batu / MALAJSIE Pouhých 13 km od hlavního města Malajsie Kuala Lumpur se nachází jeskyně Batu. V tomto neobvyklém jeskynním komplexu se nacházejí hinduistické chrámy. Jeskyně jsou vápencové a jejich stáří se odhaduje na 400 miliónů let. Hlavní část komplexu je 100 m vysoká otevřená klenba, která se nazývá Jeskynní katedrála.
Foto: AČCKA
Ekonomika Ekonomika
12. 8. 2010 12:32

Největší podzemní kaňon světa ve Slovinsku, podzemní hinduistický chrám v Malajsii nebo svítící jeskynní červi na Novém Zélandu. To a mnoho dalšího je k vidění v osmi nejúžasnějších jeskynních světa, jak je do žebříčku sestavila Asiciace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Kdo neví, co se zbytkem dovolené, tady má pár tipů.

 

Právě se děje

Další zprávy