Pražská burza podlehla, oslabila nejvíce za 14 měsíců

Dušan Klimeš
16. 8. 2007 16:20
Krize akcií ve světě nakazila i Česko

Praha - Přestože dlouhodobě patří pražská burza mezi premianty, kteří vydělávají slušné peníze, dnes si vybrala svůj černý den.

Spolu s ostatními světovými burzami velmi citlivě zareagovala na nepříliš příznivé zprávy z USA a místní obchodníci ve velkém prodávali. Výsledkem je propad o 5,52 procenta. Jde tak o čtvrtý nejhorší výsledek v historii burzy.

Nejhůř si přitom vedly akcie CETV, které oslabily o 8,16 procenta, ČEZ spadl o 7,47 procenta a po dlouhé době se obchodoval znovu pod tisíc korun.

Foto: Reuters

"Akcie ve střední Evropě zažívají dnes velmi bolestný den, když hlavní akciové indexy v Praze, Varšavě i Budapešti registrují ztráty kolem pěti procent," uvádí analytik Tomáš Otáhal na stránkách Patria On-line.

"Důvodem je globální úprk z rizikových aktiv do bezpečí pevně úročených cenných papírů," dodává.

Horší výsledek burza naposledy zaznamenala loni v květnu, kdy ztráta dosáhla za jediný den 5,94 procenta. Tehdy se na pražskou burzu také přenesla "nákaza" ze světových burz a za propadem nestály informace z tuzemska.

Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Trhy se tehdy obávaly růstu úrokových sazeb v USA.

I dnes za propadem stojí zprávy ze Spojených států. V současnosti prochází krizí hypotečního trhu. Analytici a investoři se obávají, že může dojít k problémům celé této oblasti kvůli poskytování příliš rizikových půjček nízkopříjmovým skupinám obyvatel.

Zatím zkrachoval desátý největší hypotéční půjčovatel. Nyní se stahují mraky i nad tím největším, tedy firmou Countrywide. Akcie jí poklesly o třináct procent a významná investiční společnost Merrill Lynch již doporučuje svým klientům prodávat její akcie.

Společnost se snaží zabránit problémům, a tak vyčerpala své úvěrové linky u bank a půjčila si dalších 11,5 miliardy dolarů, což je asi 235 miliard korun. To jen dokazuje, jak hlubokou krizí hypotéky v USA prochází.

V Japonsku si zvolili nového premiéra, Shinzu Abeho. Radost se přelila i na akciové trhy, které díky tomu silně rostly.
V Japonsku si zvolili nového premiéra, Shinzu Abeho. Radost se přelila i na akciové trhy, které díky tomu silně rostly. | Foto: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy