Akciová panika nebere konce, Asie i Česko opět klesají

Dušan Klimeš
16. 8. 2007 10:15
Propad akcií se po týdnu opakuje

Singapur - Přestože si obchodníci mysleli, že to nejhorší mají za sebou, opak je pravdou. Akciové trhy znovu klesají o procenta. Na vině je stále se prohlubující krize hypoték v USA.

Včerejší statistické výsledky o americké ekonomice nebyly nikterak skvělé, přesto americké akcie po většinu dne posilovaly. To se změnilo asi dvě hodiny před zavřením trhů, kdy obchodníci začali hromadně prodávat a poslali indexy dolů.

Tato špatná nálada a stále se zvyšující strach o celosvětovou stabilitu ekonomiky se přelily na asijské trhy. Ty dnes ráno hromadně oslabovaly.

Stejně reaguje i pražská burza, která okamžitě po otevření oslabuje o více než tři procenta. Nejhůře je na tom CETV a Orco, které ztrácejí o více než tři procenta. I společnost ČEZ, většinou tahoun růstu, klesá o 3,35 procenta.

Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Skoro nejhůře si zatím vede Singapur, který ztrácí přes pět procent. Přitom teprve před měsícem dosáhl burzovní index svého historického maxima. Od té doby je už o patnáct procent níž.

Spousta peněz z centrálních

Přitom již koncem minulého týdne, kdy poprvé problémy amerických hypoték vypluly na povrch, zasáhly všechny významné centrální banky a do svých ekonomik začaly pumpovat miliardy dolarů.

Jen americký FED a Evropská centrální banka utratily na zvýšení důvěry v ekonomiku téměř 170 miliard dolarů, tedy přes 3,5 bilionu korun.

V Japonsku si zvolili nového premiéra, Shinzu Abeho. Radost se přelila i na akciové trhy, které díky tomu silně rostly.
V Japonsku si zvolili nového premiéra, Shinzu Abeho. Radost se přelila i na akciové trhy, které díky tomu silně rostly. | Foto: Reuters

I soukromé firmy se musí vypořádávat s krizí po svém. Francouzský bankovní dům BNP Paribas musel dokonce zmrazit výplatu ze třech svých fondů.

Hypotéky pro všechny

Za současnou krizí akciových trhů stojí americké sub-prime hypotéky, tedy takové, které byly poskytovány nízkopříjmovým skupinám.

Firmy, které měly přebytek kapitálu a zaměřovaly se na rizikové investice, v uplynulých letech těmto lidem půjčily velké sumy peněz.

Nyní se ale s rostoucími úroky dostávají do problémů jak dlužníci, tak věřitelé. Desátá největší společnost poskytující hypotéky ve Spojených státech již zkrachovala.

Nervozita a strach z rozkolísání celosvětové ekonomiky se nyní přenesl na akciové trhy, které již druhý týden vesměs oslabují.

 

Právě se děje

Další zprávy