Pražská burza oslabuje, strach z Řecka škodí bankám

ČTK Karel Toman, ČTK
4. 10. 2011 11:50
Ztrácí ale i developeři a energetické firmy. Akcie padají v celé Evropě
Foto: Jan Langer

Praha - Pražská burza dnes dopoledne stejně jako další evropské trhy oslabila.

Hlavní index PX v 11:00 odepsal 2,46 procenta na 895 bodů. Burzu táhnou dolů především banky, výprodeje se ale týkají všech titulů, vyplývá z výsledků.

Pražská burza je pod vlivem silných výprodejů napříč Evropou. Důvodem je pokračující dluhová krize pocházející z Řecka.

"Obavy investorů jsou zapříčiněny spekulacemi, zda budou politici vůbec schopni dluhovou krizi vyřešit," upozornil Jakub Lukáš z Patria Direct.

Ztrácí banky, developeři i energetické firmy

Situaci podle něj příliš nepodpořilo ani noční jednání ministrů financí eurozóny. Jeho závěrem je, že Řecko dostane další část peněz ze záchranného balíku možná až v listopadu. "Ztrácejí akcie napříč všemi sektory, situace je nejhorší u bankovních titulů," dodal Lukáš.

Spekulace o tom, že francouzsko-belgická banka Dexia bude potřebovat vládní záchranu navíc podpořily obavy z rozsahu a hloubky možné bankovní kroze, kterou prohlubující se potíže Řecka mohou přivodit.

V Praze si z bankovních titulů vede nejhůře rakouská Erste Bank, která dopoledne přišla o 5,56 procenta na 425 korun za akcii. Komerční banka se v 11:00 propadla o 3,37 procenta na aktuálních 3325 korun. Klesá i cena akcií pojišťovací skupiny VIG, která odepisuje bezmála tři procenta na 650,30 Kč.

ČEZ před oslaboval o 1,21 procenta na 696 korun a těžební NWR o 3,39 procenta na 122,70 Kč. Významné ztráty postihly také mediální CETV, technologickou KIT digital a developera Orco.

Nejmenší ztráty kolem čtvrt procenta měla dopoledne textilka Pegas Nonwovens.

 

Právě se děje

Další zprávy