Praha zvyšuje průměrnou mzdu v Česku o 1800 Kč

ČTK
31. 1. 2006 14:28
Praha - Průměrná měsíční mzda v Česku během tří čtvrtletí loňského roku představovala 18.421 korun, kromě Prahy na ni ale nedosáhl žádný z dalších 13 krajů.

V ostatních regionech bez Prahy by průměrná mzda činila 16.545 Kč; samotné hlavní město tak zvyšuje výsledek za celou republiku o více než 1800 Kč. Vyplývá to z předběžných údajů publikovaných na internetových stránkách Českého statistického úřadu.

Zatímco lidé zaměstnaní v hlavním městě si loni v lednu až září v průměru vydělali 23.137 hrubého za měsíc, ve většině ostatních krajů to nebylo více než 17.000 korun. Nejhůře na tom byli lidé v Karlovarském kraji s průměrným měsíčním výdělkem 15.526 Kč. Pracující v hlavním městě si také loni nejvíce polepšili v růstu mezd. Jejich průměrná mzda se ve srovnání s prvními třemi čtvrtletími 2004 zvýšila o 6,9 procenta. Naopak nejméně se platy zvýšily v Moravskoslezském kraji, a to o 4,4 procenta.

Celorepublikově statistika uvádí růst průměrné mzdy za leden až září 2005 o 5,8 procenta. Značný rozestup mezi hlavním městem a ostatními kraji je podle ČSÚ z velké části ovlivněn odlišnou strukturou zaměstnanosti. Je to dáno tím, že v Praze je více podniků a pracovních míst v odvětvích, kde je požadována vyšší odborná kvalifikace. Nezanedbatelný je i vysoký počet podnikatelů a podniků se zahraniční kapitálovou účastí. K průměrné mzdě statistikové také poznamenávají, že se již delší dobu nepohybuje v okolí nejčastější mzdy a výrazně se odlišuje i od mzdy tzv. prostředního zaměstnance (mediánu).

Z údajů strukturálního šetření za rok 2004 vyplynulo, že v Česku téměř dvě třetiny zaměstnanců pobíraly mzdu nižší než průměrnou. Tuto skutečnost lze připsat na vrub vysoce nadprůměrným mzdám nejlépe placených zaměstnanců. Ty výrazně zvyšují aritmetický průměr mezd, který tak neodpovídá vžité představě průměrné mzdy jako mzdy běžného zaměstnance. Typickým odvětvím s vysokou příjmovou diferenciací je podle statistiků finanční zprostředkování.

 

Právě se děje

Další zprávy