Pracovní trh se rozhýbává, firmy budou nabírat lidi

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
8. 3. 2011 12:19
Podíl firem, které se chystají nabírat převýšil nad těmi, kdo budou propouštět
Nejlepší situace bude v oblasti financí, pojišťovnictví a nemovitostí, zjistila studie.
Nejlepší situace bude v oblasti financí, pojišťovnictví a nemovitostí, zjistila studie. | Foto: Reuters

Praha - Najít ve druhém čtvrtletí letošního roku práci bude nejspíš o něco snadnější, než tomu bylo dosud.

Podle studie personální agentury Manpower se totiž české firmy chystají od dubna do června více lidí nabírat než propouštět. Výsledky pravidelné studie mezi 750 českými společnostmi jsou nejlepší od druhého čtvrtletí roku 2008.

Situace nebude ve všech oborech stejná, největší nábory chystají společnosti ve finančnictví, pojišťovnictví a obchodě s nemovitostmi.

Přesto nadšení do náboru nových zaměstnanců není nijak masové. Nárůst počtu zaměstnanců předpokládá v druhém čtvrtletí sedm procent zaměstnavatelů, propouštět se chystají tři procenta oslovených firem. Drtivá většina společností, celkem 87 procent, ale nebude množství pracovních sil ani snižovat ani zvyšovat.

Index trhu práce, který Manpower stanovuje podle poměru firem, které se chystají propouštět a nabírat, je tak plus čtyři procenta. V předchozím čtvrtletí a před rokem byl však minus pět procent.

"Pozitivní vývoj v západní Evropě, především v Německu, který pozorujeme v průzkumu již od druhého pololetí 2010, se konečně přesunul do České republiky. Vývoj na českém trhu práce, a to jsme pozorovali i při příchodu ekonomické krize, reaguje téměř s půlročním zpožděním ve srovnání s pracovním trhem v Německu," uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

 

Právě se děje

Další zprávy