PPF vydělá na akciích z arbitráže přes 6 miliard

Ekonomika Ekonomika
23. 10. 2009 9:57
Kellnerova společnost prodá akcie nakoupené od státu ArcelorMittalu
ArcelorMittal teď ještě zvýší svůj podíl.
ArcelorMittal teď ještě zvýší svůj podíl. | Foto: Eva Matějková

Praha - Jednoznačným adeptem na obchod roku je prodej čtrnácti procent akcií ostravských oceláren za sedm miliard korun společnosti ArcelorMittal Ostrava. Firma Petrcíle, která akcie prodává, totiž získala čtrnáctiprocentní podíl v ocelárnách od státu jako výsledek arbitráže za 850 milionů korun. Informují o tom Hospodářské noviny.

Ani jedna ze stran plánované transakce nechce dohodu potvrdit. Hospodářským novinám informaci sdělil zdroj obeznámený s chystaným obchodem.

Společnosti Petrcíle, která je spojená se jmény podnikatelů Petra Kellnera a Pavla Tykače, trvalo sedm let soudních sporů, než podíl v ostravských ocelárnách získala. Původně požadovala i šestimiliardové odškodné, nakonec získala akcie za 850 milionů. Ty postupně doputovaly do majetku Kellnerovy PPF.

"Odškodné" však zřejmě nakonec opravdu získá - po prodeji akcií majoritnímu vlastníkovi vydělá více než původně žádaných šest miliard.

Koncern Mittal tak ve společnosti získá ještě větší převahu, než měl dosud. Krom vlastního balíku akcií se letos dohodl i na odkoupení dalších jedenácti procent od státu a nyní získá dalších čtrnáct od Petrcíle.

Pro ostatní menšinové akcionáře ArcelorMittal Ostrava to není dobrá zpráva. Už delší dobu tvrdí, že většinový vlastník ignoruje jejich práva a zisk z firmy vyvádí formou půjček mateřské společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy