Pozor na britské neplatiče, varuje studie české vývozce

šal
22. 11. 2007 16:00
Britské firmy proplácejí faktury o týden déle
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Praha - Čeští exportéři, kteří vyvážejí do Velké Británie, by se měli mít více na pozoru. Podle pravidelného výzkumu společností Payment Morale pojišťovny Atradius a Financial Times Deutschland se ukazuje, že platební morálka britských firem se meziročně zhoršila. Zatímco před rokem platily britské společnosti svým dodavatelům v průměru do 50 dní, v současné době se jedná již o 57 dní.

"Výsledky průzkumu ukázaly, že britské firmy platí oproti poslednímu průzkumu realizovaného v zimě 2006/2007 pomaleji. S exportem ve výši 2,1 miliady eur sice nepatří Spojené království mezi nejdůležitější destinace českého zboží, přesto by měla být čísla varováním pro české vývozce," říká k výsledkům výzkumu Robert Čapka, ředitel pojišťovny Atradius pro Českou republiku.

Pozdě, ale přece

Prodloužení celkové průměrné doby splatnosti ve Velké Británii může být pro řadu tuzemských firem problematické. Daleko horší ale je, když tamní firma nezaplatí českému dodavateli vůbec. A v tomto směru není Británie až tak problematická.

Pravděpodobnost, že britská firma nedostojí svým závazkům a svým obchodním partnerům nic nezaplatí, je asi 1,9 procenta. Kupříkladu u českých firem je pravděpodobnost nezaplacení 3,5 procenta, což je jeden z nejhorších výsledků v Evropské unii. Tyto výsledky vyplývají z průzkumu uskutečněného společností Intrum Justitia, která je předním poskytovatelem služeb v oblasti řízení úvěrů v Evropě. Firma letos na jaře oslovila 6500 firem z 25 zemí Evropské unie.

Z průzkumu také vyplývá, že nejméně neplatičů je mezi finskými firmami (jen 0,7 procenta), za nimi jsou Švédové (1,0 procenta). Na třetím místě jsou Irové s pravděpodobností nezaplacení ve výši 1,2 procenta. Německé firmy mají pravděpodobnost nezaplacení ve výši dvou procent.

Spolehlivější než české firmy jsou v placení také slovenské společnosti (pravděpodobnost nezaplacení je 2,7 procenta) či polské společnosti (3,0 procenta). Lepší výsledky mají dokonce i společnosti z Estonska (3,2 procenta) a Litvy (3,3 procenta).

Češi platí rychleji než Britové či Italové

Když už české firmy své závazky uhradí (i když pozdě), tak v ukazateli celkové doby úhrady není Česká republika tak špatná. Celková doba úhrady je součtem dohodnuté lhůty k zaplacení a počtu dní po splatnosti. V tomto ohledu se Česko s délkou 49 dní pohybuje někde uprostřed v žebříčku zemí EU.

Například již zmíněné britské firmy platí do 57 dní, italské ještě déle. Je to ale dáno podstatně delší standardní platební lhůtou. Riziko, že italská firma nedostojí svým závazkům, je ale proti českým společnostem asi třetinové.

 

Právě se děje

Další zprávy