Potraviny zdraží až o čtyři procenta, varuje ministr

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 2. 2011 14:26
Potraviny jsou nejdražší za 21 let, ještě ale zdraží i kvůli zvýšení DPH
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Potraviny v českých obchodech zdraží až o několik procent.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) odhadl v pořadu Otázky Václava Moravce růst cen v důsledku zvýšení světových cen komodit na dvě až čtyři procenta.

Shodl se na tom i se stínovým ministrem zemědělství Michalem Haškem (ČSSD). Hašek ale upozornil na to, že pokud dojde k uvažovanému zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty na 19 či 20 procent, polovina toho růstu se projeví také v dalším zdražení potravin.

Zemědělci se obávají zvýšení DPH

Takovéto zvýšení sazby DPH u potravin by bylo pro zemědělce vražedné, uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Obchodníci by totiž podle něj tlačili na snížení farmářských cen.

O změnách sazeb DPH od příštího roku vláda uvažuje v souvislosti s připravovanou důchodovou reformou.

Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let a překonaly dosavadní rekordy z roku 2008. Sdělila to Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).

Její index stoupl minulý měsíc o 3,5 procenta a dostal se nejvýše od svého založení v roce 1990.

Nynější růst cen, který trvá již sedmý měsíc po sobě, připomíná situaci světové potravinové krize roku 2008. Prudké zdražení základních potravin tehdy vyvolalo nepokoje a hladové bouře v řadě chudých zemí odkázaných na dovozy.

 

Právě se děje

Další zprávy