Poště klesl zisk o čtvrtinu, výnosy drží tisk a balíky

ČTK ČTK
3. 4. 2013 11:22
Česká pošta loni investovala 1,6 miliardy korun, letos plánuje podobnou úroveň
Česká pošta. Ilustrační foto.
Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - České poště loni klesl zisk o čtvrtinu na 306 milionů korun. V porovnání s rokem 2010 šlo o 50 milionů korun lepší výsledek. Loňské výnosy klesly o tři procenta na 20,2 miliardy.

Podle generálního ředitele Petra Zatloukala se firmě podařilo udržet výnosy nad úrovní 20 miliard korun i přes pokles příjmů z distribuce listovních zásilek o 470 milionů korun.

"Proti roku 2011 poklesl hospodářský výsledek o 113 milionů, ale pro zmíněný rok byl charakteristický výjimečný příjem z jednorázového projektu Sčítání lidu, domů a bytů. Po očištění od mimořádných vlivů se podnik už několik let pohybuje s výsledkem hospodaření okolo 300 milionů korun," uvedl Zatloukal.

Podle něj výpadek příjmů z distribuce listovních zásilek částečně nahradily výnosy z distribuce tisku a balíkových zásilek, významně se zvýšily také příjmy z prodeje produktů aliančních partnerů.

Výnosy z obstaravatelské činnosti se meziročně navýšily o 299 milionů korun, a to díky vyjednání nových smluvních parametrů s partnery a prodeji penzijního připojištění ve druhé polovině roku.

"Celkový hospodářský výsledek ovlivnil i meziroční nárůst výnosů z informačních a komunikačních služeb. Zásadním příspěvkem v této oblasti byly příjmy ze správy a rozvoje Komunikační infrastruktury veřejné správy, ale také projektů Ekonomického informačního systému ministerstva vnitra EKIS či rozjezdu Integrovaného záchranného systému," sdělil Zatloukal.

Pošta loni z vlastních prostředků investovala 1,6 miliardy korun, což představuje meziroční zvýšení investic o téměř půl miliardy korun. Letos plánuje investice v podobné výši.

Pošta na konci minulého roku zaměstnávala 33 418 lidí. Jejich průměrná mzda se zvýšila o 1,6 procenta na 21 884 korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy