Pošta řekla Senátu, jaké změny plánuje s pobočkami

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
22. 2. 2011 13:12
Pošta chce 700 poboček změnit na výdejní místa, dalších 1000 přenechat partnerům
Upřesněný plán na změnu své sítě předložila pošta senátorům. Ilustrační foto.
Upřesněný plán na změnu své sítě předložila pošta senátorům. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Jen výdejní místo se základními poštovními službami má normální poštovní pobočku nahradit na 704 místech Česka. Další tisícovku současných pošt mají převzít a provozovat jiné společnosti než Česká pošta.

Informovala o tom ČTK s odkazem na informace, které pošta dnes poskytla senátní komisi pro rozvoj venkova.

Asi 1600 poboček ze současných 3346 pak bude nadále provozovat Česká pošta tak, jako dosud.

"Nerušíme pošty, měníme pouze obsluhu ve spolupráci se samosprávou nebo jinými subjekty," uvedl vrchní ředitel pro poštovní provoz a logistiku České pošty Petr Zatloukal. Optimalizace poštovní sítě má být podle něj provedena do roku 2017, kdy má být poštovní trh plně liberalizován.

Původní plán na změnu sítě poboček zahrnoval zrušení přibližně 1500 poboček, což vyvolalo vlnu nesouhlasu mezi starosty menších obcí.

Plánovaná výdejní místa mají zajišťovat výdej a příjem zásilek. Doplněna by byla o motorizovanou poštu, která by poskytovala například peněžní služby.

V rámci projektu Partner chce pošta provoz poboček nabídnout v první řadě obcím, plánuje na něj přispívat fixní částkou převážně ve výši 70 korun za hodinu a variabilní částkou ve výši 1,50 Kč za jednu transakci.

Kromě starostů se proti rušení poboček postavil i ministr vnitra Radek John, pod kterého pošta spadá. Uvedl tento důvod jako jeden z těch, které stály křeslo ředitelkou Marcelu Hrdou.

 

Právě se děje

Další zprávy