Porsche prosí vládu o peníze, nouzi ale nepřiznává

Ekonomika Ekonomika
4. 6. 2009 9:34
Výrobce sportovních aut ohrozila jeho snaha převzít Volkswagen
Přidat největšího evropského výrobce ke své značce sportovních vozů se Porsche nepovedlo.
Přidat největšího evropského výrobce ke své značce sportovních vozů se Porsche nepovedlo. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ještě nedávno chtěli pohltit koncern Volkswagen, teď prosí vládu o půjčku. Automobilka Porsche si chce půjčit 1,75 miliardy eur, což vyvolalo dohady o skutečné ekonomické kondici společnosti vyrábějící drahé sportovní vozy.

Ještě předtím, než na automobilky v Evropě tvrdě dolehla hospodářská krize, snažilo se Porsche koupit mnohem větší Volkswagen. To jej vedlo k uzavírání jedné půjčky za druhou, až celková výše dluhů vyšplhala přibližně na devět miliard eur.

S příchodem krize muselo Porsche od svých odvážných plánů ustoupit a zároveň začalo mít potíže se zvládáním dluhů.

"Nemáme potíže jako ostatní"

Ve své žádosti o půjčku se však automobilka snaží oddělit od ostatních kolegů v nouzi, kteří spolu se státní pomocí přijímají i některé záruky. O ty Porsche zájem nemá. Tvrdí, že nechce brát peníze z programu na záchranu průmyslových firem, tedy z peněz daňových poplatníků.

Po německé vládě žádá půjčku mimo program, který je určený na pomoc společnostem zasaženým hospodářskou krizí. Mnoho šancí však zřejmě nemá.

Státní bankovní skupina KfW, která 100miliardový fond spravuje, podle ČTK uvedla, že bude-li půjčka vyplacena, bude to právě z tohoto programu.

 

Právě se děje

Další zprávy