Polsko se napojí na českou D47 alespoň provizorně

ČTK ČTK
1. 11. 2012 15:45
Zatím půjde jen o objížďku a pouze pro vozidla do 3,5 tuny
Zavěšený most na D47 přes řeku Odru a Antošovická jezera
Zavěšený most na D47 přes řeku Odru a Antošovická jezera | Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Dočasné dálniční spojení mezi Bohumínem a polskými Katowicemi bude na polské straně zprovozněno na přelomu listopadu a prosince. Zatím ale jen po objížďce a pouze pro vozidla do 3,5 tuny. Informaci přinesl polský server Money.pl.

Nyní se nedokončený úsek mezi dálničním uzlem Mszana a městem Świerklany objíždí přes malé obce, což cestu velmi prodlužuje. Na české straně je dálnice D47 z Bohumína k hranicím hotova.

Otevření dálnice dosud brání nedostavěný most nedaleko česko - polských hranic. Polské Generální ředitelství silnic a dálnic plánuje, že most dočasně nahradí zhruba desetikilometrová objížďka. Ta povede po státních silnicích 933, 930 a 932 a bude otevřená pouze pro auta do 3,5 tuny.

Úplného otevření dálnice se zřejmě motoristé dočkají nejdříve v polovině příštího roku. "Projekt je bohužel zpožděný, ale myslím, že v novém termínu do poloviny roku 2013 ho dokončíme," napsal na Twitteru polský ministr dopravy Slawomir Nowak.

Klíčový most je sice téměř dokončen, kvůli chybám v jeho projektu ale polské úřady stavbu přerušily. Přerušení navrhla na jaře sama firma Alpine Bau, která most v úseku dálnice A1 mezi Świerklanami a Gorzyczkami staví. Podle jejích zástupců by hrozilo, že se most, jehož projekt schválilo polské ředitelství silnic a dálnic, zřítí.

 

Právě se děje

Další zprávy