Politici slaví záchranu ekonomiky, experti ale nejásají

Karel Toman
3. 4. 2009 16:19
Až uvidíme reálná čísla o zlepšení ekonomiky, můžeme slavit
Pohlednice ze sobotního Londýna: Protest proti G20. Protest proti chudobě a nerovnostem.
Pohlednice ze sobotního Londýna: Protest proti G20. Protest proti chudobě a nerovnostem. | Foto: Reuters

Praha - Politici nad výsledky včerejšího summitu G20 nešetří chválou, obchodování na burzách roste. U ekonomů ale převládá opatrná skepse, na českou ekonomiku bude mít podle nich summit jen malý dopad.

"Kdybych seděl u piva a přečetl si o výsledcích G20 v novinách, na zdraví si nepřiťuknu. Podle mě není co slavit," tvrdí například analytik Raiffeisen bank Aleš Michl.

"Velký skeptik" ohledně závazku politiků zatočit s daňovými ráji, kde je zaregistrováno devět tisíc českých firem, je zase například Michlův kolega Pavel Mertlík.

S přípitkem čekejme na růst trhů

Pavel Zubek z ČNB summit odmítl komentovat úplně. "Dnes vám odpověď nedáme, je na to moc brzy," řekl.

Ministr financí Miroslav Kalousek naopak výsledky jednání označil za historický úspěch, stejně jako třeba Barack Obama nebo Nicolas Sarkozy.

Optimistické byly i burzy. Londýnská zpevnila o 4,3 procenta, německá o 6,1 procenta, pařížská o 5,4 procenta, informoval po jednání server Patria online. Stoupaly i burzy v Asii a na Wall Street.

Foto: Raiffeisenbank

Michl ale stojí za svým. "Potřebuju vidět odezvu reálné ekonomiky, ne ze summitu G20," řekl. "V úterý byly zveřejněny ceny nemovitostí v USA. Zase to byl velký propad. Až uvidím růst cen nemovitostí a komerčních trhů, pak bude správná doba to oslavit," je přesvědčen.

Navýšení prostředků Mezinárodního měnového fondu dohodnuté na G20 považuje Mertlík za nezbytný krok, protože po pomoci zemím střední a východní Evropy mu docházejí peníze.

"Co z toho bude mít Česko? Je to jako pojištění na dům. Léta ho platíte a nemáte z něj nic. Až přijdou potíže, jeho služba je k nezaplacení," vysvětlil Mertlík.

Plán na oživení globální ekonomiky emisí bilionu dolarů není podle Michla nic nového, Česko tahle injekce ale příliš peněz stát nebude.

Další návrhy hodnotí ekonomové ještě opatrněji. "Iniciativy proti daňovým rájům jsou starého data. Žádná praktická akce ale nebyla vykonána," upozorňuje Pavel Mertlík. Ani v tomhle ohledu ale podle něj závěry summitu nebyly nijak konkrétní.

V Česku už "revoluce" byla

Gordon Brown a Nicolas Sarkozy sice prohlásili, že daňové ráje končí, podle Michla ale nikdo z nich nemá reálnou politickou sílu závazky vzešlé ze summitu prosadit. Velká Británie, Francie i Německo mají totiž své vlastní potíže, do kterých už brzy zasáhnou blížící se volby.

Ekonom Tomáš Ježek
Ekonom Tomáš Ježek | Foto: Ondřej Besperát

Českou republiku podle nich změny příliš nezasáhnou, protože pravidla ohlašované revoluční regulace finančnictví tu už z valné většiny platí hlavně kvůli přísným normám v Evropské unii. Michl nazývá větší regulací přímo "cestou zpět". Petr Zahradník z České spořitelny ale v České televizi naopak prohlásil, že zavést ji tam, kde dosud chyběla, je důležité pro obnovení důvěry v globální trhy.

"Jednotné účetnictví tu už platí, to není protikrizové opatření ani nic nového," tvrdí k jednomu ze závěrů summitu spoluautor mezinárodního systému účetnictví, ekonom Tomáš Ježek. Uznává ale, že systém zdaleka neplatí všude, a že jde tedy o "dobrý nápad, protože kapitál bude celosvětově porovnatelný a bude moci rychleji proudit".

Ekonomové upozorňují, že na hodnocení výsledků summitu je příliš brzy, přinejmenším v jednom má ale Michl jasno už teď. "Mediálně dohoda vypadá super. Reálně z ní ale hodně nezbude."

 

Právě se děje

Další zprávy