Pokles cen bytů skončil. Ale kdo prodává, ten prodělá

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 7. 2010 6:30
Ceny bydlení ještě nějakou dobu strmě neporostou. Nejlepší investice ale nabízejí banky, které uvolňují zastavené nemovitosti.
Kupci se nyní v průměru rozhodují přibližně tři měsíce. Ilustrační foto.
Kupci se nyní v průměru rozhodují přibližně tři měsíce. Ilustrační foto. | Foto: Finep

Brno - Pokud právě teď potřebujete prodat nemovitost, obrňte se trpělivostí a buďte mazaní. Doba totiž v současné době přeje jednoznačně nakupujícím. Shodli se na tom realitní makléři největších kanceláří v Česku, které redakce Aktuálně.cz oslovila.

Zároveň mají ale pro majitele nemovitostí na prodej dobrou zprávu - pokles cen nemovitostí, který začal už v roce 2008 a vrcholil loni, patří minulosti. Zároveň ale nemá smysl čekat, že začnou ceny raketově růst.

"Kdo dělá prognózy budoucího vývoje cen, věští z křišťálové koule. Nevíme, zda jsme na dně stávající finanční krize nebo se krize ještě dále prohloubí. Tento rok ceny nemovitostí neporostou, ale nebudou ani výrazněji klesat. Každá krize je cyklická a samozřejmě dojde k růstu cen, podpořené stoupající ekonomikou a větší ochotou zájemců o nemovitost si brát úvěry. Přesto se nedomnívám, že ceny porostou skokově, ale velmi pozvolna. Trh je do jisté míry nasycený a nemovitostí je a bude dostatek," předpokládá Jaroslav Jírek, realitní makléř kanceláře Re/Max Alfa.

Lidé si dávají na čas

Nakupující jsou, jak se zdá, se zpomalením trhu s bydlením zcela srozuměni. Aby jim v průměru trvalo tak dlouho, než si některý byt či dům z nabídky vyberou, to realitní makléři nepamatují.

"Typickým trendem z doby krize je oproti předchozím rokům prodloužení průměrné doby, za kterou se podaří najít kupce. V ideálním případě jsou to tři měsíce, většinou se však jedná o čtyři a více měsíců," upozorňuje Lucie Fonioková, regionální manažerka realitní kanceláře Sting na Jižní Moravě.

Někteří makléři se dokonce setkávají s jevem, který nazývají realitní turistikou. Ta v Česku dřív téměř neexistovala.

"Souvisí to s jednoznačným převisem nabídky nad poptávkou. Měli jsme klienty, kteří si prohlédli více než 100 bytů, než si konečně jeden vybrali," upozornil Miroslav Jonáš, obchodní ředitel M&M reality holding.

Blíží se období výhodných nákupů

Ačkoliv ceny bydlení obecně už v Česku několik měsíců neklesají, někteří dokonce hlásí mírný nárůst, podle realitních makléřů se blíží doba opravdu výhodných příležitostí.

I když hlavní vlna krize se už přes Česko přelila, její dozvuky budou ještě nějakou dobu pokračovat. V současnosti například přibývá lidí, kteří kvůli ztrátě zaměstnání nedokážou dál platit hypotéku a jejich nemovitosti postupně končí v majetku bank. A blíží se doba, kdy je banky začnou uvolňovat.

"Takové nemovitosti v současnosti hodně skupujeme, jsou to velmi výhodné investice," dodal Jonáš.

Tato situace ale kromě spekulantů s nemovitostmi, kterých přibývá, nahrává i podvodníkům. Ti nejprve zadluženým lidem naslibují vyplacení jejich zástavy s krátkodobou půjčkou na vysoký úrok a slíbí jim zajištění bankovního úvěru.

"Jakmile zjistí, že je problém a hypotéku nedokážou vyřídit, dávají od klientů ruce pryč a přehrají nemovitost klienta na soukromou dražební společnost či exekutora," popsal svou zkušenost Michal Dvořák, regionální manažer Sting v Pardubicích a Hradci Králové.

Co bude dál? Letos jen mírný růst

Realitní makléři se stále více ostýchají předpovědět, jak bude vypadat další vývoj cen. Jedno je podle nic jisté - nebude skokový, ale spíše velmi pozvolný. A vidět začne být nejdřív na jaře příštího roku.

"Existuje i pesimistický výhled. Ten by znamenal další snížení cen bytů zapříčiněné zejména prodejem většího množství dražených nemovitostí, které jsou stále více nabízeny formou nedobrovolných dražeb. Rozhodující ovšem bude poměr bytů a rodinných domů a celkový počet těchto dražeb. V případě menšího počtu nedobrovolných dražeb by k ovlivnění cen ostatních nabízených nemovitostí dojít nemělo," zhodnotil vývoj Michal Pich ze společnosti Euronet, která provozuje portály realitycechy.cz a realitymorava.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy