Podvodníci chtějí zbohatnout. Na neexistující dani

Adam Junek
16. 5. 2007 13:55
Desítky lidí dostaly podvodnou fakturu
O odvoz odpadů se v době, kdy v obci není zastupitelstvo postará stát
O odvoz odpadů se v době, kdy v obci není zastupitelstvo postará stát | Foto: Ludvík Hradilek

Zlín/Praha - Nový trik, jak vylákat peníze z důvěřivých občanů, se v těchto dnech objevil na Zlínsku. Firma obeslala desítky lidí s výzvou k uhrazení ekologické daně. Nicméně podle neexistujícího zákona.

Společnost popírá, že by šlo o její akci.

"Dle vyhlášky EU a zákona č. 532/2007 sb. Vám od 1.5.2007 vzniká nově povinnost hradit roční ekologickou daň ve výši 1980 Kč. Platbu poukazujte na níže uvedené číslo účtu," píše se v dopise, který má deník Aktuálně.cz k dispozici.

"V případě neuhrazení budeme nuceni pohledávku vymáhat soudní cestou," píše se dále v dopise s hlavičkou a kontaktními údaji společnosti Ezere, s. r. o.

Podpis jakéhokoliv jednatele chybí. Nicméně je zde uvedeno jméno vystavitele faktury i s mobilním telefonním číslem.

"Číslo je odpojeno," hlásí automat při zavolání na toto číslo.

Takto vypadá dopis, který obdržely desítky lidí na Zlínsku
Takto vypadá dopis, který obdržely desítky lidí na Zlínsku | Foto: Aktuálně.cz

A majitel firmy tvrdí, že jde o zneužití jeho firmy. "Policii se ozval majitel firmy a máme tak novou prošetřovanou verzi. Tvrdí totiž, že jde o zneužití jeho firmy a jde o pomstu," sdělila deníku Aktuálně.cz Jana Bartíková, mluvčí zlínské policie.

Podle informací deníku Aktuálně.cz patří účet, který je uvedený na podvodných fakturách, skutečně společnosti Ezere. Takže možnosti jsou jen dvě: buď se snažila sama firma o podvod, což její majitel popírá, nebo jde o cílenou snahu firmu poškodit.

Hlavně neplatit

"Musíme upozornit občany, že zákon č. 532/2007 Sb., neexistuje. V České republice není ekologická daň zatím schválena," upozorňuje Vladimíra Pavlovová, vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína, na nějž se během dnešního dne obrátilo několik desítek občanů s žádostí o vysvětlení.

Současně uvádí, že lidem doporučuje, aby rozhodně nic nehradili a obrátili se na policii.

"Vyzýváme občany, aby rozhodně nic neplatili a nám to přišli ohlásit, abychom jich měli co nejvíce zaevidovaných. Během dneška to již učinilo čtyřicet lidí a další se hlásí telefonicky a přijdou v dalších dnech. Zahájíme vyšetřování trestného činu podvodu," říká Bartíková, mluvčí zlínské policie.

Proti novému způsobu lákání peněz varuje i ministerstvo financí.

"Ministerstvo financí varuje občany, aby neplatili žádnou "ekologickou daň" za rok 2007. Faktury na platbu "ekologické daně", které se v těchto dnech objevily, jsou neplatné a vše nasvědčuje tomu, že jde o podvodné jednání," uvádí Ondřej Jakob, tiskový mluvčí úřadu.

Zároveň uvádí, že i samotné ministerstvo podá žalobu na neznámého pachatele.

Koupená firma

Jako jednatel společnosti Ezere je veden pražský právník Petr Madaj.

"Ano - už o tom vím, ale naše společnost firmu Ezere k 30. dubnu letošního roku prodala. S touto činností nemáme nic společného. Nový majitel jen dosud nesplnil ohlašovací povinnost do Obchodního rejstříku," sdělil Aktuálně.cz Madaj.

Madaj pracuje jako prokurista ve firmě SPOLEČNOSTI, která připravuje tak zvané ready-made firmy. Tedy: zájemce si odkoupí již připravenou firmu se všemi náležitostmi v Obchodním rejstříku a ušetří si obíhání úřadů.

A kdo si firmu Ezere koupil? "Jde o německého občana Wolfganga Appenzellera," řekl Madaj.

Appenzellera se redakci Aktuálně.cz nepodařilo vypátrat. V Česku však již jednou firmu spoluvlastnil. Byl menšinovým akcionářem společnosti CCD, která byla ale již před časem zlikvidována.

 

Právě se děje

Další zprávy