Podpořte záchranu eura, vyzvali zaměstnavatelé vládu

Karel Toman
12. 12. 2011 11:00
Český byznys je znepokojen odmítnutím dohody, o naší budoucnosti teď rozhodují jiní
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Svaz průmyslu a dopravy ČR je znepokojen tím, že Česká republika zatím zůstává mimo blok zemí podporujících dohodu na záchranu eura.

Tu v pátek přijaly pouze země eurozóny, přestože původně měla být určena celé EU.

"Dostat se na okraj evropské integrace bez možnosti ovlivňovat její budoucí podobu by pro českou ekonomiku bylo velmi nešťastné," uvedl Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který v Česku zastupuje místní zaměstnavatele. "Otázka tedy nestojí, zda dohodu přijmout, nebo odmítnout. Nýbrž za jakých podmínek ji přijmout,"tvrdí Špicar.

Dostali jsme se do situace "O nás bez nás"

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzývá vládu, aby zahájila jednání o dalším postupu nejen na politické úrovni, ale také se zaměstnavateli a dalšími aktéry. Jejich základem by měla být analýza dopadů obou možných scénářů postupu na českou ekonomiku a na občany.

"Co nejrychleji musíme porovnat finanční dopady na náš rozpočet, firmy a občany s přínosy stabilní eurozóny pro naši budoucnost. V této chvíli je důležité nezůstat pasivní i proto, abychom zabránili přijetí dohod, které by obsahovaly pro nás nevýhodná opatření jako například příliš ambiciózní regulaci daňových systémů," uvedl dále Špicar.

"Doufáme, že vláda co nejdříve zahájí jednání o dalším postupu nejen na politické úrovni, ale také se zaměstnavateli a dalšími aktéry," dodal.

Svaz průmyslu a dopravy ČR sdružuje 600 členů zaměstnávajících přes 800 tisíc pracovníků. Situací v eurozóně je "dlouhodobě znepokojen," protože její zhoršení může ohrozit „významnou část českého exportu."

Chystejme se na členství v euru

"S ohledem na strukturu českého exportu a zahraničních investic je naše ekonomika na zemích eurozóny přímo závislá. Hlavním hlediskem české pozice musí být proto snaha minimalizovat negativní dopady dluhové krize a eurokrize na naše firmy a na české občany," uvádí se v tiskové zprávě svazu.

"Zaměstnavatelé v České republice jsou proto pro účinná a systémová opatření, která sníží rizika v eurozóně a v celé Evropské unii," píše se v ní dále.

Zaměstnavatelé proto věří, že vláda „přistoupí k nelehkému úkolu zodpovědně a najde řešení, které bude pro naši zemi z hlediska perspektivy a budoucího členství v eurozóně nejlepší."

 

Právě se děje

Další zprávy