Podnikatelé jsou v hodnocení situace stále opatrnější

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 4. 2011 9:15
Celková důvěra v českou ekonomiku se podle ČSÚ snížila
Statistici zjistili, že důvěra podnikatelů i spotřebitelů v ekonomiku letos už počtvrté za sebou klesla.
Statistici zjistili, že důvěra podnikatelů i spotřebitelů v ekonomiku letos už počtvrté za sebou klesla. | Foto: ČSÚ

Praha - Čtvrtý meziměsíční pokles v řadě zaznamenali statistici při zjišťování důvěry v českou ekonomiku. Předtím ukazatel, který je souhrnem hodnocení podnikatelů a spotřebitelů, téměř dva roky rostl. Uvedl to Český statistický úřad.

V dubnu se celková důvěra ve srovnání s předcházejícím měsícem snížila o 1,2 bodu, ve srovnání s loňským dubnem je přibližně o 1,3 bodu vyšší.

Meziměsíční pokles jde tentokrát na vrub podnikatelů.

Důvěra v ekonomiku mezi nimi poklesla o 1,7 bodu, nejvíce ji ztrácí podnikatelé v některých odvětvích služeb, podruhé za sebou klesla i v průmyslu, přesto však zůstává o 6,7 bodu vyšší než před rokem.

"Po postupném růstu důvěry podnikatelů v celém roce 2010 se podnikatelská důvěra v letošním roce snižuje, a to zejména vlivem opatrnějších očekávání," uvedli statistici ve zprávě.

Index důvěry spotřebitelů v dubnu vzrostl o jeden bod, ve srovnání s loňským rokem je ale o 12,2 bodu níže.

"Spotřebitelé se pro příštích dvanáct měsíců obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace, i když o něco méně než v březnu. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v dubnu mírně zvýšil. Úmysl spořit se nepatrně snížil. Na relativně vysoké úrovni zůstaly podle dubnového šetření také obavy z růstu cen v příštích dvanácti měsících," uvedl úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy