Pod stromky bude stejně knih jako loni. Krize, nekrize

hp
10. 12. 2009 17:00
Skoro polovina dotázaných utratí za knihy až dva tisíce korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Většina Čechů bude letos nadělovat knihy pod stromeček stejně jako v předešlých letech. Ekonomická krize nákup knih v adventním období, zdá se, nepoznamenala.

Zjistil to průzkum knihkupeckého řetězce Kanzelsberger na začátku tohoto měsíce. Zúčastnilo se ho 391 respondentů, kteří kupují knihy pravidelně.

Dvaaosmdesát procent dotázaných odpovědělo, že krize jejich peněženky nezasáhla, takže budou nakupovat knihy ve stejné hodnotě jako v minulém roce.

"Vlastně to ani není překvapivé, víme, že spousty lidí považují knihu za vkusný a elegantní dárek, navíc představující trvalou hodnotu. Pro řadu z nás prostě kniha patří k životnímu stylu, krize nekrize," uvádí ve zprávě Zdeněk Fekar z firemního marketingu.

Průzkum ukázal, že jedenačtyřicet procent respondentů plánuje za knihy utratit do dvou tisíc korun, desetina dotázaných pak až pět tisíc. Alespoň tisíc korun vydá za knihy 35 procent respondentů, zbylí účastníci průzkumu pak nakoupí knihy do pěti set korun.

Hitem letošních Vánoc se stala podle průzkumu Kanzelsbergeru sága Twilight od Stephenie Meyerové. Beletrie vede v nákupu knih pod stromeček ale i obecně. Pro své blízké si ji vybralo osmasedmdesát procent dotázaných.

Za beletrií se umístily dětské knihy s 56 procenty a odborné knihy, které plánuje koupit 41 procent respondentů. Méně už ale lidé vybírají jako vánoční dárek encyklopedie a obrazové publikace. Nejmíň dotázaných se rozhodlo darovat pod stromeček kuchařku.

Jaký dárek bude hitem Vánoc? Hlasujte a podívejte se, jak rozhodli ostatní čtenáři Aktuálně.cz:

 

Právě se děje

Další zprávy