Počítač doma má každý druhý. Banky reagují

Zdeněk John
3. 12. 2009 11:17
ČSÚ zveřejnil nové čísla o počítačích a internetu
Design naláká určitě i děti.
Design naláká určitě i děti. | Foto: Dell

Praha - Je to poprvé od chvíle, kdy se počítač a internet staly běžným pracovním nástrojem. Víc než polovina lidí sedá k počítači i doma, oznámil Český statistický úřad. Také podíl domácností, které se připojují k rychlému internetu, skokem vzrostl - na 44 procent.

"V roce 2009 byla překročena hranice, kdy má doma počítač více než polovina domácností," řekl vrchní ředitel ČSÚ Jan Srb.
A víc než pětina lidí nakupuje ve virtuálních obchodech, i to je poměrně dramatický růst proti předchozím rokům.
Čerstvou statistiku si uvědomují i konkrétní firmy a hodlají ji využít.

Banka po netu

Například rakouská Raiffeisen Bank, která má pobočky i v Česku, plánuje ve vybraných zemích střední a východní Evropy příští rok  otevřít novou internetovou banku. Mluvčí banky Tomáš Kofroň to řekl v rozhovoru pro agenturu ČTK. Banka bude působit s rakouskou bankovní licencí, ale následně využije jednotnou evropskou licenci pro působení na trzích střední a východní Evropy a může tedy být i v Česku.

V Česku nyní na převážně internetové bázi již působí mBank, dcera polské BRE Bank. mBank do Česka a na Slovensko vstoupila v listopadu 2007, svou strategii postavila na internetovém bankovnictví a nulových poplatcích.
Odkud budou mít potenciálně nejvíc klientů, je také známo. Nejlépe jsou podle ČSÚ internetem domácnosti vybaveny v Praze, nejhůře v Ústeckém a Olomouckém kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy