Počet turistů v Česku mírně klesl, zjistili statistici

ČTK ČTK
7. 8. 2013 12:10
V Česku se ve druhém čtvrtletí ubytovalo 3,5 milionu turistů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Štěpán Vrzala

Praha - V Česku se ve druhém čtvrtletí ubytovalo 3,5 milionu turistů, tedy o 1,3 procenta méně než před rokem. Zatímco počet zahraničních hostů se mírně zvýšil, domácích hostů se ubytovalo méně. Počet přenocování v ubytovacích zařízeních se snížil o čtyři procenta na 9,4 milionu.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo z Německa. Bylo jich celkem 357 tisíc, což je o 6,9 procenta méně než loni. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili hosté z Ruska, kterých přijelo o 7,4 procenta víc. Na dalších místech se umístili návštěvníci ze Spojených států amerických a Poláci.

Důvodem negativního trendu v příjezdové turistice je především ekonomická situace v zemích eurozóny. "Svůj podíl na poklesu příjezdů turistů měly v červnu také povodně a špatné počasí," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

"Pozitivně vnímáme nárůst ruské klientely, ale jsme si vědomi, že mohl být i výraznější. Stále ještě není úplně vyřešeno vydávání víz a podle našeho názoru mohli odpovědní lidé za turistiku mnohem lépe reagovat na negativní kampaň o ČR ve vztahu k povodním v ruských médiích," dodal místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Podle státní agentury CzechTourism byl dopad povodní přibližně v souladu s očekáváním a nepřinesl českým destinacím dramatický výpadek v příjezdech turistů. "CzechTourism reagoval během povodní na kritickou situaci především poskytováním aktuálních informací o dopravních omezeních a dalších mimořádných událostech v hlavním městě. Současně jsme zahraniční turisty informovali o možnostech turistického vyžití, kterých se povodňová omezení nedotkla, což se zjevně vyplatilo," uvedl ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška.

Regionálně přibylo hostů pouze v pěti ze 14 krajů Česka, nejvíce v Olomouckém a Zlínském kraji. Největší pokles byl v západních Čechách.

Lázeňská zařízení navštívilo ve 2. čtvrtletí 202 tisíc hostů, meziročně o 7,5 procenta více. Počet rezidentů se zvýšil o 2,3 procenta a nerezidentů o 13,4 procenta. Zahraniční i domácí hosté zkrátili své pobyty.

 

Právě se děje

Další zprávy