Po deregulaci přišlo jen 70 žalob, ostatní se dohodli

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
28. 3. 2011 13:46
Regulace nájemného skončila ve 400 tisících bytech, v dalších skončí letos
Největší majitel bytů, společnost RPG, se dohodla na nájemném s 90 % nájemníků.
Největší majitel bytů, společnost RPG, se dohodla na nájemném s 90 % nájemníků. | Foto: Tomáš Netočný

Praha - Sedmdesát žalob na určení výše nájemného podali majitelé domů, kde s koncem loňského roku skončila regulace. Podle sdružení nájemníků je to pouze zlomek z celkového počtu 400 tisíc bytů, kde omezení nájemného stanovené zákonem přestalo platit.

Pokud se po skončení regulace, která skončí na konci letošního roku v krajských městech, městech Středočeského kraje a v Praze, nedohodne majitel domu s nájemníkem na výši nájemného, mohou se s žádostí o jeho určení obrátit na soud. Majitel domu o své vlastní vůli nájemné zvýšit nesmí.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce předcházet soudním sporům například cenovou mapou místně obvyklého nájemného, jejíž základní verzi představilo v únoru.

Mapa má zatím hodně bílých míst

Zatím ale pokrývá jen deset procent sídel nad 2000 obyvatel a obsahuje data jen ze znaleckých posudků. Příští měsíc by se v mapách měla objevit první čísla od majitelů domů.

V případě největšího vlastníka nájemních bytů v Česku, společnosti RPG Byty, souhlasilo podle posledních dostupných údajů se zvýšením nájmů přes 90 procent nájemníků. Firma vlastní na severu Moravy kolem 44 tisíc bytů. RPG Byty slíbila výměnou za vyšší činže investice do oprav bytů a domů.

S dalšími velkými vlastníky nájemních bytů, jako jsou společnosti CPI a Pražská správa nemovitostí, jednání nájemníků o zvyšování nájmů pokračují.

 

Právě se děje

Další zprávy