Platy specialistů začaly růst, hlásí obrat nový průzkum

Ekonomika Ekonomika
17. 2. 2011 13:48
Personální agentura Robert Half International označuje rok 2010 za zlomový
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Platy specialistů začínají v Česku po třech letech opět růst, uvádí ve své nejnovější analýze odborná společnost Robert Half International.

Rok 2010 označuje v tomto ohledu za zlomový. První obor, který ukázal na pozitivní obrat, je IT. "Poprvé od roku 2008 jsme vloni zaznamenali ve všech sledovaných oborech růst mezd alespoň u některých profesí," píše se v průzkumu Salary & Benefits Guide 2010-2011 od personální agentury Robert Half.

Praxe, to je základ

V uplynulém roce si finančně nejvíce polepšili zejména uchazeči s praxí, která byla pro zaměstnavatele klíčovým kritériem při náboru. "Nejvýrazněji vzrostly mzdy IT specialistům s praxí 3-5 let v oboru, manažerům v oblasti logistiky a v technických oborech, obchodníkům v FMCG a odborníkům na pozicích Credit Controller," uvedl Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku.

Firmy začaly vloni opět ve větší míře otvírat nová pracovní místa.

Od druhé poloviny roku 2010 byli také zaměstnanci ochotnější změnit práci, zkušení odborníci s praxí si mohli opět vybírat z velkého počtu pracovních nabídek. Firmy piciťovaly přesto nedostatek odborníků s předchozí praxí napříč všemi obory. Zaměstnavatelé byli přitom proto ochotni při získávání nových zkušených kandidátů zvyšovat nástupní mzdy.

Patrná byla i jejich snaha udržet si klíčové stávající zaměstnance, a to i za cenu navýšení mezd. U většiny firem se zároveň stále projevovala opatrnost v náboru nových zaměstnanců.

Absolventské těžké časy

Těžké časy zažívali i nadále absolventi bez praxe. "Absolventi s krátkou praxí zůstávají na pracovním trhu déle. Firmy totiž v současnosti preferují odborníky, kteří již mají požadované zkušenosti, nejlépe z konkrétního odvětví, a mohou danou pozici zastávat okamžitě," konstatuje Aleš Křížek.

 

Právě se děje

Další zprávy