Platit včas v krizi? To nedělá ani stát, tvrdí firmy

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
16. 4. 2009 13:50
Dokládá to průzkum Hospodářské komory i Svazu průmyslu a dopravy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Platební morálka firem v Česku se horší.

Podle ankety mezi členy Svazu průmyslu a dopravy si na opožděné platby od svých obchodních partnerů počátkem dubna stěžovaly dvě třetiny tuzemských podniků. Průzkum Hospodářské komory ukazuje, že pozdě platí dokonce tři ze čtyř firem.

Na otázku komory "Projevila se hospodářská krize u vás tím, že vám odběratelé či zákazníci platí později, než jak bylo sjednáno?" odpovědělo 75,2 procenta firem kladně. Placení svých závazků či pohledávek naopak netrápí 24,8 procenta podniků.

Žebříčku neplatičů přitom podle Hospodářské komory vévodí samotný stát. Pozdní platby ze strany státu podle ní dosahují do miliard korun.

Například na Ostravsku dluží stát firmám, které se podílí na výstavbě dopravní infrastruktury přes jednu miliardu korun.

Návrat o několik let

Z průzkumu rovněž vyplývá, že každá druhá firma platí své faktury pozdě nebo žádá o odložení splatnosti kvůli nedostatku financí způsobených dopadem hospodářské krize na činnost podniku.

"Pokles morálky je nebezpečný pro další vývoj. Bude mít dopad druhotné platební neschopnosti, přinese vyšší zatížení soudů nižší vymahatelnost práva, zvýšení nákladů na exekuce jejich menší úspěšnost i růst podniků bezprostředně ohrožených insolvencí. Obchodní vztahy se zase vrátí o několik let zpátky," upozorňuje Boris Kučera, ředitel Sekce legislativní Svazu průmyslu a dopravy.

Až miliony korun dluhu

Foto: Ondřej Besperát

Téměř 30 procent firem podle komory dále uvádí, že opožděné plateb jsou v řádu desítek tisíc korun. Podle více než poloviny společností jde o stovky tisíc korun a každý desátý podnik uvádí, že se jedná o miliony korun.

"Zhoršování platební morálky firem je důkazem toho, že mnoho firem dnes čelí existenčním problémům, způsobeným dramatickým propadem objemu výroby a zakázek. Navíc přestávají včas platit i firmy, které doposud žádné problémy neměly. V momentě, kdy se tento problém takto plošně rozšíří, stává se z něho začarovaný kruh, který ohrožuje i zdravé firmy," říká prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

30 dní na platbu

Co by mohlo být východiskem ze současné situace? Hospodářská komora navrhuje změnit stávající zákon o veřejných zakázkách tak, aby splatnost obchodních plnění byla maximálně 30 dní. To navrhuje i Evropská komise v rámci Směrnice o pozdních platbách.

Nejlepším receptem na úspěšné řešení současné zhoršující se platební morálky firem je podle komory změna režimu platby DPH - to znamená, že společnosti nebudou moci uplatnit odpočet DPH do doby, než zaplatí fakturu.

"Myslíme si, že v současné době by toto jednoduché opatření bylo velmi účinným a efektivním nástrojem pro zrychlení plateb a tím oživení cash-flow ve firmách. Na příjmovou stránku ze strany státu to nebude mít žádný dopad, ale fungujícím firmám to výrazně," uvedla komora.

 

Právě se děje

Další zprávy