Plat finančních manažerů: Místo zvýšení dostanou bonus

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 12. 2011 10:14
Lidé od firemních financí mají svůj obor rádi, polovina ale chce vlastní firmu
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Finanční manažeři v Česku sice v loňském roce nedostávali příliš často přidáno, zato jsou nadprůměrně často odměňováni ve formě bonusů, zjistila v průzkumu ve dvaceti zemích Asociace profesních účetních  (ACCA).

Vyšší plat dostali v loňském roce jen dva z pěti finančních manažerů, zatímco ve všech zkoumaných zemích dostalo přidáno v průměru 61 procent dotázaných. Neznamená to ale, že by byli v Česku hůře hodnoceni - jejich odměna má jen jinou podobu.

Zatímco totiž v průměru dostávali lidé ve finančním oddělení bonus v 53 procentech, v Česku to bylo 68 procent oslovených finančních manažerů.

Zaměstnání je baví

Podle průzkumu jsou také tito lidé věrni svému povolání, ale plánují ambiciózní kariérní postup. Plných 88 procent z nich se chce i dál věnovat firemním financím, tři čtvrtiny pak pomýšlejí na vedoucí pozici ve finančním oddělení společnosti. Jasně si ale uvědomují, že to není jediná možnost, kudy svou kariéru vést - 53 procent oslovených sní o založení vlastní firmy.

"Podmínky finančních manažerů jsou u nás v mnoha ohledech srovnatelné se zahraničím. Viditelné rozdíly jsou ve struktuře odměňování a míře podnikavosti. Podnikatelské ambice a spíše pozitivní nálada ve finančních odděleních nás v současném ekonomickém klimatu mírně překvapily," uvedla Kateřina Benešová z ACCA.

 

Právě se děje

Další zprávy