Pivovary se budou soudit kvůli vyšším daním z piva

jem
29. 10. 2009 16:53
Pivovary podaly stížnost k Ústavnímu soudu, nelíbí se jim zvýšení spotřební daně za pivo.
Foto: Královéhradecký kraj

Praha - Zvýšení spotřební daně, které by mělo zvýšit příjmy státní pokladny a zároveň ceny piva, pobouřilo Český svaz pivovarů a sladoven. Podle jeho místopředsedy Jiřího Fuseka je svaz připraven podat stížnost k Ústavnímu soudu.

Kvůli již dopředu uzavřeným smlouvám pivovary nemohou nečekané zvýšení daně zohlednit v prodejních cenách pro obchodní řetězce a tíhu vyšší daně tak ponesou samy. To může být především pro malé pivovary velký problém.

Spotřební daň se má v rámci tzv. Janotova úsporného balíčku od ledna zvýšit o 50 haléřů za půllitr piva. S tím ale pivovary nesouhlasí a pokud nepomůže jednání s ministrem financí Eduardem Janotou ani stížnost u Ústavního soudu, jsou připraveni stěžovat si v Bruselu.

Spotřební daň za jeden hektolitr piva bude podle propočtů svazu pivovarů a sladoven vyšší o 42 %, tedy na místo stávajících 240 korun bude daň činit 340 korun. Vláda navíc plánuje plošné zvýšení DPH, což může cenu piva rovněž ovlivnit. 

"Pokud nedopadnou naše jednání s ministerstvem financí tak, abychom pomohli celému pivovarskému průmyslu, tak připravujeme zásadní právní kroky. Po nabytí zákona k 1. lednu připravujeme všechny právní stížnosti na zablokování tohoto zákona. Pokud neuspějeme v ČR, tak se připravujeme do Bruselu," prohlásil podle serveru iDnes Jiří Fusek.

 

Právě se děje

Další zprávy