Penta se spojila s největším výrobcem uzenin v tuzemsku

Radek Pecák Radek Pecák
20. 9. 2011 10:32
Transakci bude ještě schvalovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Na partnerství v oblasti masného průmyslu se dohodla investiční skupina Penta a vlastník skupiny Schneider, Robert Schneider.

Tiskový mluvčí Penty informoval, že partnerství se týká společností Schneider-Group a Mecom Group a zahrnuje i změnu majetkových podílů.

"Nejedná se o nějaký krátkodobý záměr v reakci na kroky konkurence, v masném průmyslu podnikáme již od roku 2008, více však v tuto chvíli nelze říci," informoval mluvčí Martin Danko.

Transakci, jejíž podrobnosti obě strany nehodlají zveřejnit, bude ještě schvalovat Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Penta zatím má výrobce uzenin na Slovensku a v Maďarsku 

Penta podniká v masném průmyslu již od roku 2008, kdy koupila největšího výrobce na Slovensku, Mecom Group, a předního producenta v Maďarsku, Debreceni Group. Penta tak v současnosti provozuje 5 výrobních závodů. Kumulativní tržby masokombinátů ovládaných Pentou dosáhly v roce 2010 výše 220 milionů eur.

Schneider - Group podniká v masném průmyslu již dvacet let a vlastní největší závod na výrobu uzenin v Čechách. Ten také patří k nejmodernějším závodům v EU. Vedle toho provozuje jednu z největších specializovaných sítí prodejen. V prodejnách pod značkou Zeman prodává i lahůdky. Kumulativní tržby skupiny dosáhly v roce 2010 výše 170 milionů eur.

„Naše dohoda je důležitým krokem při konsolidaci výrobců masa ve střední Evropě. Partnerství skupin otevírá příležitosti pro celou řadu synergií, dává možnost pro expanzi na nové trhy, ale i pro oboustranné posílení na stávajících trzích," prohlásili společně Iain Child, partner skupiny Penta, a Robert Schneider.

Poměry na tuzemském trhu zpracování masa se v posledních měsících výrazně mění. Například vloni koupil Agrofert Andreje Babiše Kostelecké uzeniny a v letošním roce již začal s reorganizací jednotlivých svých firem v tomto oboru.  

 

Právě se děje

Další zprávy