Pád průmyslu? Další signál, že výhled Česka je temný

Petr Holub
12. 2. 2009 10:00
Pád průmyslu věští ekonomický pokles o 5 procent
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Analýza - V prosinci poklesla průmyslová produkce o 17,2 procenta, za celé čtvrté čtvrtletí o 14,1 procenta. Stavebnictví stagnuje, a pokud se nezlepšila ani turistika, obchod a další služby, poklesla celá česká ekonomika loni ve 4. čtvrtletí o 4-5 procent.

Průmysl se totiž na výnosech ekonomiky podílí plnou třetinou.

První odhad růstu (poklesu) HDP z konce minulého roku zveřejní Český statistický úřad v pátek. Dosud nevídaný propad průmyslu v říjnu, listopadu a prosinci však signalizuje vážnější rizika: potíže české ekonomiky jsou větší, než se čekalo, a o pět procent může propadnout během celého roku 2009.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Krize ničí český průmysl, zůstávají jen ostrůvky naděje

Ztracené první čtvrtletí

Německé hospodářské instituty reagovaly na zprávu o sedmiprocentním propadu průmyslu ve 4. čtvrtletí 2008 prognózou, že Německo letos čeká hospodářský pokles o 3 procenta. České ústavy se po čtrnáctiprocentním pádu průmyslu o takové prognózy nesnaží.

"Budoucnost nepředpovídáme," odvětil na dotaz Aktuálně.cz Josef Vlášek z ČSÚ. Upozornil pouze na fakt, že průmyslové zakázky poklesly ve 4. čtvrtletí o 26 procent.

Zakázky v automobilovém průmyslu propadly v prosinci o polovinu, naopak počítače zůstaly na úrovni prosince 2007. "Proto v prvních měsících roku 2009 nedojde k podstatnému obratu," říká expert.

"Úroveň zakázek se na produkci průmyslu projevuje s tříměsíčním zpožděním," potvrzuje ekonom Jan Mládek. Proto je podle něho možné očekávat, že se propad tuzemské výroby v prvním letošním čtvrtletí spíše zrychlí.

200 tisíc lidí bez místa

Mládek nechce předpovídat propad průmyslu za celý rok. "Nikdo nemůže vědět, co se stane," upozorňuje na nebezpečí krizové spirály. Podle nejhoršího scénáře budou na drahé provozní úvěry od bank reagovat podniky propadem výroby a horší morálkou při splátkách úvěrů. Banky pak budou půjčovat ještě méně.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Majitel ČSOB loni prodělal přes 70 miliard korun

"Nevíme, co nás čeká, nevíme, jestli bude současná krize horší nebo lepší než velká deprese z 30. let minulého století,"  upozorňuje Mládek.

Lidé si podle něho dosud neuvědomují vážnost situace. "Přirozená ekonomická reakce na propad průmyslu o 17 procent je propuštění 17 procent pracovníků," varuje. To by znamenalo ztrátu místa pro 200 tisíc lidí.

Rizika vyššího propouštění v příštích měsících potvrzuje i statistik Vlášek: "Průmysl ještě nebyl postižen odchodem kmenových zaměstnanců. Proto čekáme další prudký propad zaměstnanosti."

Příspěvkem k aktivní bezpečnosti vozu jsou nové xenonové světlomety s natáčením.
Příspěvkem k aktivní bezpečnosti vozu jsou nové xenonové světlomety s natáčením. | Foto: Aktuálně.cz, Škoda Auto
Čtěte také:
Česko je automobilová velmoc. Ne vždy je to výhoda

Možná už na dně

Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii.
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii. | Foto: Reuters

Produkce českých továren se zřejmě nezvýší během celého letošního roku, nemusí se však už ani dále zhoršovat. Vyplývá to z předpovědi analytičky Raiffeisen banky Heleny Horské, která očekává v roce 2009 zpomalení průmyslu o 10 procent. Lepší výsledek proti čtrnáctiprocentnímu poklesu z konce roku 2008 zajistí pouze nižší srovnávací základna ve 4. čtvrtletí.

O tom, že český průmysl a celá ekonomika už dosáhly svého dna, je přesvědčen také David Marek z banky Patria. Průmysl se podle něho ovšem koncem roku vzpamatuje, a proto jeho celkový propad nedosáhne ani 8 procent. Celá ekonomika zpomalí o 2,5 procenta.

"Začínám se obávat, že to je příliš optimistický odhad," připouští Marek, že temnou prognózu bude možné zvýšit o další procenta.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď 

Smutné Československo

Česko patří se Slovenskem a Slovinskem ke třem zemím Evropy, kde je průmyslový pád nestrmější. Ve všech zemích výroba rostla ještě v září, v prosinci už jejich pokles patří k největším v Evropě.

Jen o něco lépe na tom jsou tři srovnatelně velké severské země: Švédsko, Finsko, Estonsko.

Většina evropských zemí včetně Německa, Itálie a Francie padala proti Čechům, Slovákům a Slovincům polovičním tempem.

Foto: Reuters
Připomeňte si:
Propad českého průmyslu je nejrychlejší v Evropě

Příklady zemí zasažených nejhlubší krizí ukazují, že se průmyslový pád nemusí zastavit ani za tři měsíce. V Lotyšsku se produkce loni v květnu snížila o 7 procent, do prosince propad zrychlil na dvojnásobek. Španělští průmyslníci odepsali loni v červnu desetinu zisků, v prosinci to už byla pětina.

 

Právě se děje

Další zprávy