Oživení české ekonomiky nabírá obrátky, co rozhodne?

Petr Holub
7. 9. 2013 6:00
Skutečné oživení může podle významných ekonomů nastat ve zbytku roku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká republika se z recese dostala pouze díky ekonomickému probuzení eurozóny. Skutečné oživení může nastat v druhé polovině roku, musí k tomu však přispět také domácí instituce. S odvoláním na významné ekonomy to napsal deník Insider.

Že se ekonomika probrala z recese, potvrdila páteční statistická data. Průmysl byl podle Českého statického úřadu v červenci o 2,1 procenta výkonnější než na začátku loňských prázdnin. Dobré jsou především vyhlídky, protože se o 9 procent zvýšila hodnota zakázek, nejvíc za uplynulých dvanáct měsíců.

Čísla z průmyslu nejen podtrhla dobrou bilanci zahraničního obchodu i maloobchodu, o které statistici informovali během týdne, dokonce naznačila, že ekonomický růst o 0,6 procenta HDP z druhého čtvrtletí může pokračovat i v další části roku.

"Dílčí data ukazují, že oživení by mohlo nabrat obrátky," potvrzuje hlavní ekonom banky Patria David Marek. Počátkem příštího roku by již firmy mohly nabírat nové zaměstnance.

Jeho kolega z investiční společnosti Conseq Petr Zahradník ovšem varuje, že stejné naděje si ekonomové dělali také loni. "V polovině roku 2012 vypadaly vyhlídky velmi příznivě a v babím létě se tento trend velmi významně zvrátil," upozornil Zahradník, že ještě není rozhodnuto.

Čtěte celou analýzu v placeném deníku Insider:
Oživení nabírá obrátky, rozhodne babí léto

 

Právě se děje

Další zprávy