Osobních bankrotů mírně ubývá, firemních je ale víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 6. 2011 16:56
Krachujících lidí ubylo už podruhé, bankrotů firem a podnikatelů je ale víc
Osobní bankrot vyhlásilo v květnu méně lidí než v dubnu a březnu.
Osobní bankrot vyhlásilo v květnu méně lidí než v dubnu a březnu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Méně jedinců, ale zato více firem než o měsíc dřív spadlo letos v květnu do bankrotu. Statistiku zveřejnila společnost Czech Credit Bureau, která je organizátorem největších českých úvěrových registrů.

Počet osobních bankrotů sice po vrcholu, kterého dosáhl v březnu letošního roku druhý měsíc za sebou klesal, stále ještě je ale výš, než v lednu, loňské květnové úrovni se zatím ani nepřiblížil.

"Květen je tak již druhým měsícem, ve kterém se počet osobní bankrotů ve srovnání s předchozím měsícem snížil. Ve srovnání s květnem roku 2010 však došlo k nárůstu o 383 osobních bankrotů," konstatovala Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti CCB.

Naopak se ale v květnu po dubnovém poklesu opět zvýšil počet krachujících podnikatelů a podniků. Podíl podnikatelů na vyhlášených bankrotech se navíc nadále zvyšuje, zatímco před rokem jich bylo 17 procent z celkového počtu, letos už 23 procent.

"Celkově vykazuje počet firemních bankrotů od začátku letošního roku mírně rostoucí tendenci, kterou posilují zejména bankroty fyzických osob podnikatelů. Za prvních pět měsíců letošního roku bylo vyhlášeno 938 firemních bankrotů, což je o 258 více než ve stejném období loňského roku," uvedla Kameníčková.

Podle údajů CCB nejčastěji krachovali podnikatelé a firmy z oborů obchod, stavebnictví a pronájem strojů a zařízení.

 

Právě se děje

Další zprávy