ODS nepočítá s ministerstvem životního prostředí

Martin Shabu, Euro.cz
14. 9. 2009 20:26
Mezi úřady bez perspektivy patří lidská práva a ministerstvo pro místní rozvoj
Podle současných úvah ODS a za předpokladu vítězství se díváte na budoucího premiéra Mirka Topolánk a šéfa rezortu dopravy (či průmyslu) Davida Vodrážku.
Podle současných úvah ODS a za předpokladu vítězství se díváte na budoucího premiéra Mirka Topolánk a šéfa rezortu dopravy (či průmyslu) Davida Vodrážku. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Není sice jasné, kdy příští volby budou, možná však svítá v tom, kdo obsadí ministerská křesla, když hlasování vyhraje ODS.

Mezi úřady bez perspektivy patří lidská práva současného ministra Michaela Kocába. Zruší se také ministerstvo pro místní rozvoj. "Je to ideální stav a konstelace, s níž půjde vyjednávací tým do debat o příští koalici," potvrdil týdeníku EURO zdroj blízký nejužšímu vedení ODS.

Dále se chystá sloučení ministerstva životního prostředí s ministerstvem zemědělství pod vedením Petra Gandaloviče. I další staré známé tváře jako Ivan Langer, Jiří Pospíšil nebo Petr Nečas mají obsadit místa, jež zastávaly i v poslední vládě Mirka Topolánka. Třeba tak by mohla vypadat vláda sestavovaná občanskými demokraty.

Samozřejmě se nejedná o soupisku, která leží ve stranickém sekretariátu. Jde o konstelaci, v níž věří modří lídři. Záleží především na výsledku voleb a povolebních propočtech.

Němcová, Kopicová, Bartoš?

V těch může propadnout žhavá kandidátka na post ministryně kultury a první z dvojice žen Miroslava Němcová. Tento úřad však tradičně patří k prvním obětem koaličního handrkování.

Poslanec ODS Walter Bartoš. Léta vede školský výbor sněmovny, do vlády jej zatím Topolánek nepřizval. (Snímek je z předvolební kampaně ODS).
Poslanec ODS Walter Bartoš. Léta vede školský výbor sněmovny, do vlády jej zatím Topolánek nepřizval. (Snímek je z předvolební kampaně ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

Druhou zastánkyní něžného pohlaví ve vládě podle představ ODS je současná ministryně školství Miroslava Kopicová, jíž ODS do úřednického kabinetu nominovala.

Čekatelem v záloze je také Walter Bartoš, předseda školského výboru, jenž je však podle mínění některých spolustraníků u Topolánka v nemilosti.

Nováčkem ve vládě se může stát tajemník rozpuštěného NERVu Martin Kocourek. Po Vlastimilu Tlustém by připadal v úvahu pro rezort financí. Dopravu by rád řídil první místopředseda ODS David Vodrážka. Do hry však může znovu vstoupit i Petr Bendl. Ten se ale v poslední době v médiích objevuje velmi sporadicky. Pro Vodrážku v tomto případě hovoří silná stranická funkce a fakt, že spolu s Topolánkem a možná Petrem Tluchořem, šéfem poslaneckého klubu, povede jednání o budoucí vládě.

Jinou variantou je dosadit Vodrážku na ministerstvo průmyslu a obchodu. Zde figurují protikandidát z Topolánkova rodného Ostravska a člen výkonné rady Pavel Drobil.

Štastný nebo Šnajdr?

Boj se svede i o zdravotnictví, na němž si Topolánkova vláda vylámala zuby již v krajských volbách na podzim loňského roku. Podle informací, které má týdeník EURO k dispozici, by novým ministrem měl být protikuřácký aktivista a poslanec Boris Šťastný. Ze středočeské kandidátky ODS se však na stejné křeslo tlačí současný náměstek Marek Šnajdr.

Samostatnou kapitolou je rezort zahraničních věcí. Logický kandidát Alexandr Vondra se v povolebním klání může opřít o bohatou zkušenost s diplomacií a razantním angažmá během předsednictví České republiky v Evropské unii.

Cestu by mu mohl zkřížit podobně vybavený Karel Schwarzenberg z TOP 09. Ten se může opřít o Topolánkovu přízeň. Pokud by ODS vytvořila spojenectví právě s TOP 09, mohla by být funkce minstra pro evropské záležitosti zachována a slabší z výše uvedené dvojice by ji pak obsadil.

Martin Barták. Vstoupí či nikoli do ODS?
Martin Barták. Vstoupí či nikoli do ODS? | Foto: Ludvík Hradilek

Nejasnosti panují okolo vicepremiéra Martina Bartáka, jenž je nyní i ministrem obrany. Již v minulé vládě přitom "hlídal" z pozice náměstka za ODS lidoveckou ministryni Vlastu Parkanovou.

Sekretariát ODS nicméně nemá zcela jasno, zda Barták vlastní stranickou knížku. Pokud by však přišlo na lámání chleba, dokument by bylo snadné získat. Není tajemstvím, že ho k ODS poutá letitá přízeň. V profilu vydaném ČTK se praví, že je Martin Barták nestraníkem "otevřeně podporujícím ODS".

Europeníze na vládu

Změny čekají také ministerstvo pro místní rozvoj, žalostně oslabené "čunkiádou". Správa evropských peněz by za jistých okolností mohla přejít na úřad vlády.

Bývalí Vondrovi spolupracovníci by si tak polepšili a rozptýlili názory, že euroúřad vedený ministrem nepotřebujeme. Získali by novou agendu a mocný penězovod z Bruselu.

 

Právě se děje

Další zprávy