Odpor proti letišti Vodochody sílí, Penta na něm trvá

Karel Toman
15. 2. 2010 18:25
Majitel chce o letišti provést celostátní průzkum veřejného mínění
Letiště Vodochody (vizualizace projektu)
Letiště Vodochody (vizualizace projektu) | Foto: Letiště Vodochody

Chvatěruby, Zlončice - Investiční skupina Penta nevzdává svůj záměr rozšířit letiště Vodochody ani poté, co lidé ze dvou okolních vesnic projekt odmítli v místních referendech.

Penta si chce objednat vlastní průzkum, kde by odpovídali nejen lidé z okolí, ale obyvatelé i firmy z celé republiky. Podle Penty má totiž plánované letiště celostátní dopravní význam.

Obě obce se přitom rozšíření letiště ve Vodochodech brání společně s dalšími 13 obcemi sdruženými proti letišti v iniciativě Stop letišti Vodochody. V březnu se budou místní referenda k letišti konat v dalších třech obcích, a to v Panenských Břežanech, Bášti a Máslovicích.

V posledních dvou referendech odmítlo přestavbu letiště Vodochody na frekventovanější mezinárodní letiště celkem 96 procent hlasujících obyvatel Chvatěrub a 99 procent hlasujících obyvatel Zlončic. V Chvatěrubech hlasovalo  57 %, ve Zlončicích 64 % obyvatel.

Penta: Referendum není závazné

Pentu tento výsledek nepřesvědčil. "Lze se domnívat, že lidé, kteří se referenda neúčastnili, a bylo jich více než 40 %, mohou mít jiný názor," zpochybňuje mluvčí Penty Martin Danko vypovídající hodnotu referenda.

Penta se proto chce obrátit na renomovanou agenturu Factum Invenio a uspořádat průzkum veřejného mínění. "Je důležité vědět, zda názor občanů vychází z pravdivých informací, jaké jsou jejich největší obavy a zda jim můžeme nějak předcházet," tvrdí Penta.

Podívejte se, jaké plány má Penta s letištěm ve Vodochodech

"Letiště Vodochody se netýká jen občanů okolních obcí, má mít vliv na leteckou dopravu v celé republice," zdůvodňuje Penta, proč chce nový průzkum veřejného mínění rozšířit i na celostátní úroveň a zapojit do něj občany i firmy.

Výsledek referenda v obcích není podle Penty pro samotný projekt rozšíření letiště závazný. O studii dopadů na životní prostředí rozhodne ministerstvo a obce předtím mohou ke studii mohou v řízení vyjádřit.

Starostové chtějí "nulovou variantu"

Zástupci letiště podle svých slov minulý týden oslovili starosty 25 obcí z okolí a chtějí s nimi jednat o možném kompromisu.  "Bohužel zatím dostáváme jenom negativní stanoviska typu, "my nemáme zájem jednat, zajímá nás jenom nulová varianta rozvoje," tlumočí Danko postoj vedení letiště.

Letiště Vodochody už přitom podle Danka lidem z okolí ustoupilo. "Zrušili jsme plánovaný noční provoz letiště, počítáme se samostatným nájezdem na dálnici, upravili jsme odletové a příletové trajektorie," tvrdí mluvčí majitele letiště.

 

Právě se děje

Další zprávy