Odbory hrozí British Airways, že celé svátky nevzlétnou

jem
14. 12. 2009 20:13
Palubní personál aerolinek nesouhlasí s plánovanou reorganizací
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě | Foto: Aktuálně.cz

Lodnýn - Odbory palubního personálu British Airways vyhlásily na nadcházející sváteční období dvanáctidenní stávku. Letadla britských aerolinek možná nevzlétnou od 22. prosince do 2. ledna.

Cestování o svátcích se tak může výrazně zkomplikovat zhruba milionu Britů a tisícům cestujících z dalších zemí, kteří plánovali na konci roku letět právě s British Airways. Informoval o tom The Guardian.

Palubní personál aerolinek se odhodlal ke stávce poté, co byly zveřejněny plány na reorganizaci společnosti, jejichž cílem je zmírnit dopad ekonomické krize. V plánu je propouštění, snižování platů i další změny pracovních podmínek.

S návrhem odborů na protest souhlasí 92,5 procent jejich členů.

Pokud se vedení společnosti s odborovými předáky nedohodne do konce tohoto týdne, hrozí British Airways, které jsou vinou krize již nyní ve velmi složité situaci, další zhoršení finančních výsledků a poškození reputace.

Podle předpovědí ekonomů letos British Airways vykážou ztrátu dosahující až 600 milionů liber. V minulém roce přitom prodělaly 401 milionů, což byl doposud historicky nejhorší hospodářský výsledek.

Podle interních odhadů měly British Airways ve vánočním období přepravit denně až 65 tisíc cestujících. Již v tuto chvíli má letenku 910 tisíc pasažérů. Podle ekonomů by dvanáctidenní stávka způsobila British Airways ztrátu až 300 milionu liber.

 

Právě se děje

Další zprávy