Ocelovému srdci hrozí infarkt. Milion lidí v nejistotě

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
27. 6. 2013 5:50
Deník Insider přináší seriál o situaci na Ostravsku. Jediný článek řetězu může potopit ostatní
Ostravsko je vedle severních Čech krizí nejohroženějším regionem v zemi, říká primátor Kajnar
Ostravsko je vedle severních Čech krizí nejohroženějším regionem v zemi, říká primátor Kajnar | Foto: Jan Langer

Ostrava - Na průmyslovém Ostravsku se začínají nebezpečně kumulovat potíže největších zaměstnavatelů. Oceláři ArcelorMittal Ostrava a Evraz Vítkovice Steel, strojírenské Vítkovice, doly OKD - každý po svém bojuje s krizí. Všichni jsou vzájemně těsně provázáni, oslabení byť i jediné firmy dopadá na hospodaření ostatních. A tak turbulence v jediném článku tohoto řetězce může vyvolat otřesy, jaké průmyslový region s 1,2 milionu obyvatel nepamatuje od přelomu tisíciletí.

"Ostravsko je vedle severních Čech krizí nejohroženějším regionem v zemi," cituje deník Insider ostravského primátora Petra Kajnara v prvním díle série o situaci v regionu.

Dojde-li na pesimistické scénáře, ze dne na den tu podle něj může přijít o práci na třicet tisíc lidí. "V míře nezaměstnanosti bychom se pak dostali na úroveň z dob kolem roku 2002. A tehdy to tu bylo opravdu zlé," dodává.

Ocelové domino

Proti době před deseti lety je dnešní krize ještě slabá. Letos v květnu dosahovala míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji 11,9 procenta, v Ostravě 13,4 procenta. I tak je to výrazně víc než celorepublikový průměr (8,4 %). Momentálně je ve 300tisícové Ostravě přes 24 tisíc lidí bez práce.

Ostravsko je pořád silně závislé na tradičním průmyslu. Nejslabšími články zdejšího trhu práce zůstávají doly a hutě. Momentálně je největším rizikem ruskými vlastníky ovládaný Evraz Vítkovice Steel.

Čtěte v deníku Insider:

Seriál o Ostravsku (1. díl): Ocelovému srdci hrozí infarkt

Insider připravuje další díly seriálu:
Top 10: muži, kteří nejvíc rozhodují o osudu Ostravska
Tisíc IT inženýrů pro Ostravu
Baníčku, my jsme s tebou a naše peníze též

 

Právě se děje

Další zprávy